vrijdag 9 februari 2018

Winterwandeling



Het is zondagochtend en we zijn vroeg opgestaan. Ik kijk door ons slaapkamerraam naar buiten over de Metauro vallei. Het is stralend weer en er ligt sneeuw. Een perfecte dag voor een winterwandeling op Alpe della Luna. Na het ontbijt met cappuccino gaan we van start. Samen met Bert en Jolein - en natuurlijk gaat ook Boris mee - rijden we naar Parchiule. Een leuk klein dorpje 10 km. verder het Meaturo stroomdal in. Beneden in het dal is nog geen sneeuw te zien. Maar dat verandert snel als we verder naar boven klimmen.






Wandelen door deze mooie natuur is altijd een plezierige bezigheid. Maar op sommige dagen zijn de routes door de heuvels van Montefeltro nog sprookjesachtiger. Als er bijvoorbeeld een vers pak sneeuw is gevallen. We laten ons niet afschrikken door de kou. We trekken een extra laagje kleding aan, een paar stevige wandelschoenen en we gaan erop uit. Bijna ieder jaar valt er wel sneeuw in ons gebied. Daar kunnen we echt van genieten. En het is nog specialer als de zon op dit spectaculaire winterlandschap schijnt. Vandaag was zo'n dag.



Het is een pittige wandeling. De eerste kilometers moeten we meer klimmen dan wandelen. Als we eenmaal op de top zijn is een prachtig uitzicht onze beloning. En een volgende beloning komt later als we verder naar beneden lopen: Sneeuwballen. Ik krijg jullie nog wel. 

En sneeuwballen gooien...dat hoort er zeker bij.


Maaltijdsoep

Na zo'n heerlijke winterse wandeling is het tijd voor de ultieme maaltijdsoep. In ons geval wordt het een echte Italiaanse minestrone. Gemaakt met lekker veel groenten en pasta. We eten het met zelf gebakken boerenbrood.


Italiaanse Minestrone

Een grote kom soep. Dat is niet alleen de perfecte manier om nog wat restjes groenten weg te werken. Het is ook nog eens heerlijk verwarmend op koude dagen. 

Leuk weetje: er is geen écht basisrecept voor minestrone omdat het wordt gemaakt met groenten die op dat moment in het seizoen zijn. Daarnaast kent het gerecht – zoals wel meer Italiaanse recepten – meerdere variaties, afhankelijk van de regio met al dan niet pasta, rijst of aardappels.


Ingrediënten:


1 ui
1 1/2 liter bouillon
4 stengels bleekselderij
2 kleine preien
2 tomaten
2 waspenen
150 g doperwten
6 blaadjes basilicum
2 blaadjes laurier
100 gram pasta, ik gebruik vaak schelpjes
30 gram Parmezaanse kaas
peper
2 eetlepels extra viergine olijfolie


Voor de gehaktballetjes:

4 blaadjes basilicum
150 gram half-om-half gehakt
25 gram geraspte Pecorino
1 ei
20 gram paneermeel



Bereiding:

Pel en snipper de ui. Breng een pan water met de bouillonblokjes aan de kook en voeg de ui toe. Schil de bleekselderij, halveer en was de prei. Snijd de bleekselderij, prei en de tomaten in stukjes. Schil en snijd de waspeen in blokjes.
Snijd voor de gehaktballetjes de basilicum fijn. Meng het gehakt met de basilicum, pecorino, ei en paneermeel. Draai van het gehakt soepballetjes.
Voeg na tien minuten koken de groenten, basilicum en de laurierblaadjes toe aan de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Voeg de pasta samen met de soepballetjes toe aan de soep.
Kook ongeveer vijftien minuten door tot de pasta en de soepballetjes gaar zijn. Breng op smaak met de Parmezaanse kaas, olijfolie en peper.




Buon apetitto.

Ga jij aan de slag met dit recept? Laat het mij dan weten via een reactie onder aan deze blog of via FB.

Vind jij het leuk om mijn blog te lezen...meld je dan aan als volger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten