vrijdag 11 november 2016

Onstuimige zondag


Meestal is het prachtig weer in Italië. Maar in het afgelopen weekend was het goed mis. Op zaterdag heeft het de hele dag geregend en gestormd. In de avond begon het ook nog eens flink te onweren en de wind trok nog verder aan. Dat zorgde voor een paar probleempjes in huize Steenbergen. Op dit weer type is ons huis niet gebouwd. De harde wind zorgt ervoor dat de regen bijna horizontaal door het dal komt. In dergelijke buien komt het water door de schoorsteen en kachelpijpen het huis binnen. Dus toen we zondagochtend vroeg door het onweer werden gewekt, waren we ook direct klaar wakker en was er meteen werk aan de winkel.


Het noodweer kwam als een dief in de nacht, dus hadden we geen tijd om de buitenluiken dicht te doen. Het gevolg is dat de regen onder de ramen en deuren slaat en dat de vensterbanken ook vol water staan.Gelukkig hebben we genoeg oude doeken om de schade te beperken. 



Toen vervolgens ook de elektriciteit nog uitviel, was ons zondagochtend gevoel snel verdwenen. Meestal is zo'n stroom uitval van het elektriciteitsnet van korte duur. Een paar tellen. Maar dit keer duurde het langer en zat het probleem niet buiten, maar in ons huis. Nou zit ons elektriciteitsnetwerk binnenshuis erg ingewikkeld in elkaar. Het resultaat van 100 jaar kabels en groepen aan elkaar knopen. Het was wel even zoeken voordat we gevonden hadden in welke groep het zat. 


Maar uiteindelijk werd het ons duidelijk dat het probleem ergens buiten of in de schuur moest zijn. De schuur stond blank en de vele buiten stopcontacten - en - schakelaars zaten waarschijnlijk ook vol water. Hoe kon het ook anders. De regen kwam met bakken tegelijk uit de gitzwarte lucht en dat in combinatie met de harde wind, daar is weinig tegen opgewassen.

Maar toen we de buiten-groep hadden uitgeschakeld, hadden we in de keuken weer stroom. De rest van het woongedeelte bleef donker. Dus snel een paar kaarsjes op het toilet en in de badkamer en ook in de zitkamer. Eigenlijk best gezellig. Zelden zo sfeervol op het toilet gezeten.



En gelukkig was er ook stroom in de cantina, dus bleef de vriezer goed koud. En dat is wel fijn, want die zit boordevol lekkere dingen voor de winter.

Nadat alles weer een beetje was opgeruimd, ben ik de keuken in gedoken om een paar kruidkoeken te bakken. Dat hadden we wel verdient vonden we. En het past ook prima bij dit weertype: hoor de wind waait........ 

Kruidkoek 



Ingrediënten voor 1 koek:

250 gr zelfrijzend bakmeel 
250 gr rietsuiker
3 tl  koekkruiden
1 tl zout
1 tl bakpoeder
1 ei
250 ml warme melk
1 el stroop



Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een in een kom. Maak de melk een beetje warm. Giet de melk, het ei en de stroop bij de droge ingrediënten en mix alles tot een glad beslag. Vet een cakeblik in, ik doe er ook altijd een stukje bakpapier in dan kan ik de koek er makkelijker uithalen. Giet het beslag in de vorm.
Zet de koek in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak de koek in 45 min gaar. (Let op iedere oven is anders). De koek is gaar als je een breinaald insteekt en deze er schoon weer uitkomt. 

Veel bak-plezier en een fijn weekend.


Oh ja, maandag scheen de zon weer volop, liep het water weer weg, werden de schakelaars buiten weer droog, en was het probleem weer opgelost...Pfff.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten