vrijdag 21 oktober 2016

Bram en Jolein staken

De studenten in onze provincie protesteren. Al een aantal dagen, maar het lijkt niet te helpen. Dus dan is de volgende stap: STAKEN! Ook Bram en Jolein doen mee aan de staking. Maar waarom? Niet voor beter onderwijs, maar omdat de schooldirectie weigert om de verwarming aan te zetten. In verband met bezuinigingen mag de verwarming pas op 20 november aan. Heb je ooit zoiets vreemds meegemaakt? Nou, in Italië is het mogelijk. Men kijkt hier naar de kalender in plaats van naar de thermometer.


Overdag is het hier lekker najaarsweer, maar al vanaf eind september koelt het 's nachts flink af en met nachttemperaturen van 3 graden boven nul zou je denken dat het tijd wordt om de verwarming aan te zetten in de leslokalen. Maar het schoolbestuur denkt daar duidelijk anders over en de verwarming bleef deze week uit.










Piobbico
Jolein gaat naar school in Piobbico en dat ligt op 340 meter boven zeeniveau. Op haar school zaten de studenten met jassen aan en dekens om in de klas. Het was er slechts 6 graden!  


Bram gaat naar school in Urbino en zijn school ligt zelfs op bijna 500 meter boven zeeniveau. Hier is het overdag buiten een stuk aangenamer dan binnen in het klaslokaal. Maar ja, buiten les geven is er niet bij. In zo'n koud klaslokaal kun je niet studeren, maar ook geen les geven. Studenten en leraren gingen dus naar huis en dat vond het schoolbestuur toch wel een beetje vervelend. En dat heeft dus geholpen en vanaf volgende week is op de scholen de kachel weer aan. Ze zoeken de bezuinigingen maar ergens anders!


Urbino









Als onze kinderen om 15.00 uur thuis komen zorg ik natuurlijk dat er een grote pan warme soep voor ze klaar staat. Kunnen ze weer een beetje op temperatuur komen van binnen...en van buiten, want bij ons thuis staat de kachel wel aan. Ik kan ze echt verwennen met een heerlijke pikante Chinese tomatensoep. Misschien ook iets voor de aanstaande Nederlandse winter? Je kunt tenslotte niet altijd snert eten. Hier is het recept:









 Chinese Tomatensoep


Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de soep
1 blikje tomatenpuree
1 ui, gesnipperd
1 liter groente of kippenbouillon
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel (rijst)azijn
2 eetlepels suiker
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
5 eetlepels appelmoes
1eetlepel maizena

Voor de omelet
1 groot ei, peper en zout en olie om in te bakken.

stukje prei voor garnering


Bereiden:

Bak de omelet: kluts het ei met zout en peper in een kommetje los. Verhit, op een matig hoge hittebron, een halve eetlepel olie in een koekenpan en giet het ei er in. Wacht tot de onderkant goudgeel in de bovenkant gestold is. Keer de omelet en bak de andere kant ook goudgeel.
Laat de omelet afkoelen.

Verhit olie in een gewone kookpan en fruit de gesnipperde uit glazig. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze al roerend mee. Blijf roeren en giet de bouillon erbij. Voeg de ketjap, azijn, suiker, gemberpoeder en appelmoes toe en breng de soep aan de kook, zet de hittebron laag.

Snijd de prei in dunne ringetjes en maak ze met de vingers los, rol de omelet op en snijd hem in dunne reepjes, zet apart.

Roer een papje van de maïzena en 2-3 eetlepels water en bind hiermee de soep, blijf roeren tot de soep weer kookt en zet de hittebron uit.

Breng de soep op  smaak met zout, peper en sambal, roer de reepjes prei en ei door de soep.

Buon appetitto!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten