vrijdag 23 juni 2017

Zomer in het glas.



Zomers drankje


Al een aantal weken is het weer hier geweldig. Strak blauwe luchten, heerlijke dagtemperatuur en zwoele nachten. Af en toe een onweersbui. Kortom een mediterrane 'zomer'. Daar kunnen wij en ook onze gasten enorm van genieten. Bij de Italiaanse zomer hoort een lekker zomers drankje...Aperol Spritz. Terwijl onze gasten de mooie omgeving van onze agriturismo verkennen nemen we even de tijd voor de 'siesta'. Even ontspannen en afkoeling zoeken in ons zwembad. Uiteraard met prachtig uitzicht en een heerlijk drankje.












Aperol Spritz: het razend populaire aperitiefje


Een traditionele Italiaanse aperitivo is Aperol. Maar dit zo populaire drankje is niet door de Italianen bedacht maar door de Oostenrijkers. Want toen Oostenrijkse soldaten eind achttiende eeuw Noord-Italië bezetten, vonden ze de lokale wijnen veel te sterk. Dus vroegen ze de obers de wijn aan te lengen met water. Al snel hadden de soldaten het niet over ‘aanlengen’ maar over ‘injecteren’. In het Duits: ‘spritzen’. Dus eigenlijk is Spritz gewoon aangelengde wijn. Niet echt een drankje voor stoere soldaten, zou je zeggen. Meer een drankje voor watjes. Het echte succes kwam pas na de oorlog. Ieder huishouden had een fles Aperol in huis en in elke bar werd dit hippe sinaasappeldrankje geschonken. Het wordt ‘on the rocks' gedronken, maar het meeste wordt het geserveerd als Spritz: een mix van Aperol, prosecco en mineraalwater. Een schijfje sinaasappel maakt het af. 

Un po' di storia


De eerste aperitivo-bars ontstonden rond 1800, toen er in Milano en in steden als Torino, Firenze en Venezia een ware café-hype bestond. Ruim 100 jaar later verspreidde de trend zich ook in de rest van Italia, doordat het een gewoonte werd om even af te spreken voor de lunch of het diner om een aperitivo te drinken.
Opvallend is dat Italianen, naast lekker eten, dol zijn op bitter. Dit klinkt misschien tegenstrijdig - in de natuur is bitter immers een waarschuwing voor giftig - maar is eigenlijk heel logisch! Bittere drankjes zijn de beste dorstlessers. En hoe hoger de temperatuur, des te meer de dorst gelest moet worden. Daarnaast wordt de eetlust het beste opgewekt door een aperitief met zo min mogelijk suiker en een hoog alcoholpercentage: esatto, inderdaad, bitter!


Aperitivo


Het is typisch Italiaans om voor het eten, zowel voor il pranzo, lunch, als la cena, diner, een aperitivo te nuttigen. In Italia is de Aperol Spritz een regelrechte hit, maar ook Prosecco of een glaasje witte wijn is een heerlijk aperitiefje. Bij de aperitivo gaat het in het algemeen om een alcoholisch drankje vergezeld van lekkere hapjes. Een aperitivo is op de eerste plaats lekker en gezellig. Maar een Italiaan zou geen Italiaan zijn als hij ook aan dit gebruik geen bijzondere, gezonde, betekenis hecht. Waar de digestivo na de maaltijd wordt genuttigd om de vertering een handje te helpen, ‘opent' de aperitivo de maag en bereidt deze zo de darmen voor op de komende maaltijd. Waar of niet.....baat het niet, dan schaadt het niet!











Voor de lekkere trek...


Een aperitivo is natuurlijk niet compleet zonder een lekker hapje. Stukjes kaas met augurk of een bitterbal met mosterd zul je in de Italiaanse bar niet terugvinden. Op de bar worden vaak hele buffetten, vaak gratis, uitgestald met stuzzichini salati, zoute borrelhapjes, tramezzini, sandwiches etc. Dankzij het grote scelta, aanbod, van de aperitivo-hapjes kiezen Italianen er soms zelfs voor om de maaltijd in te wisselen voor een uitgebreid aperitief-moment! Maar de echte Italianen weten natuurlijk wel beter: zij genieten eerst van een aperitivo, en schuiven dan aan tafel om met famiglia e amici te genieten van een verrukkelijke maaltijd!











Recept: Aperol Spritz 


Er bestaat geen eenduidige samenstelling voor een Aperol Spritz . Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak van de lokale barman. De ingrediënten zijn over het algemeen Aperol, droge witte mousserende wijn (prosecco of spumante) en bronwater. De hoeveelheden lopen nogal uiteen maar de meeste recepten houden het op een verhouding van 1 deel Aperol, 1 deel prosecco, 1 deel bronwater. 

Bereiding:


Doe wat ijsblokjes in het glas en schenk de Aperol erbij, schenk de prosecco en het bronwater erbij in de gewenste verhoudingen.
Snij dunne schijfjes van de sinaasappel en doe deze in het glas of op de rand.


De lunch


En terwijl onze gasten intens gelukkig aan een Aperol Spritz nippen, ben ik in de keuken bezig om een heerlijke maaltijd voor te bereiden. En op de achtergrond hoor ik het geroezemoes en praten van onze gasten. Lekker onder onze tettoia, genieten van de warmte en het mooie uitzicht, echt een geweldige plek voor een aperitivo. Zo geweldig dat – eerlijk gezegd – elke Aperol Spritz hier heerlijk zou smaken. Voor de lunch serveer ik een heerlijke salade die past bij deze warme dag.

Recept: salade met gebakken spekjes en gepocheerd ei.




Ingrediënten  voor 2 personen:


Sla (bv. botersla of friséesla)
100 gram spek, liefst zelf in reepjes gesneden
1 sjalotje
2-3 eetlepels azijn
1 flinke theelepel mosterd
Peper en zout
2 hele verse eieren
2 boterhammen (mogen wat ouder zijn)
Plantaardige olie

Bereiding:


Dit recept bevat niet veel ingrediënten of moeilijke technieken, maar er is wel een aantal stappen die je goed moet doorlopen. Want je weet: hoe simpeler het gerecht, hoe belangrijker het is dat alle componenten perfect zijn. Snijd de boterhammen in vierkante stukjes en rooster in een koekenpan of in de oven met wat olie, peper en zout tot krokante croutons. Zet opzij. Snijd daarna het spek. Je wil niet zulke dunne reepjes als die men in de supermarkt kant-en-klaar verkoopt. Het is juist lekkerder om wat dikkere stukjes te hebben. Koop daarom het liefst een blok spek (vaak verkocht als zuurkoolspek, zonder zwoerd). Bak de spekreepjes in een grote koekenpan op niet al te hoog vuur, langzaam heel mooi goudbruin. Doordat je het langer bakt, zal het vet beter smelten – en die heb je nodig voor de dressing. Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier; zorg dat het vet in de pan blijft! Bak hierin op medium-laag vuur het gesnipperde sjalotje mooi glazig en héél licht goudbruin. Giet vervolgens de gehele inhoud van de pan – de sjalot met al het vet – in een kommetje.Klop in een grote kom 2-3 eetlepels azijn en 1 flinke theelepel mosterd los met een garde. Doe de gebakken sjalot en het vet erbij en klop verder. Eventueel kun je nog plantaardige olie toevoegen om er een dikkere dressing van te maken. Giet dit in een dunne straal erbij en blijf kloppen. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Leg de sla alvast in de kom op de dressing, maar hussel het nog niet door. Pocheer de eieren. Houd ongeveer 3 tot 4 minuten aan voor een mooie lopende dooier. Pocheer de eieren in zacht kokend water met een scheutje azijn. Gebruik hele verse eieren. Voeg de uitgebakken spekjes en krokante croutons toe aan de grote kom salade en hussel alles goed door. Serveer met de gepocheerde eieren.


Buon apetitto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten