vrijdag 2 juni 2017

Vandaag is rood

Aardbeien

"Vandaag is rood" van Marco Borsato speelt al dagen in mijn hoofd. We zitten volop in het oogstseizoen van de prachtige en smaakvolle aardbeien. 
Vrijwel iedereen houdt van aardbeien. Heerlijk op een boterham, beschuit of in een taart. En natuurlijk in het dessert of op het ijs. Maar ook vers uit het vuistje is het een verwennerij. Ze bevatten weinig calorieĆ«n en zitten boordevol vitamine C. Maar bovenal zijn deze rooie rakkers geweldig lekker. De lekkerste de aardbeien komen van de volle grond en zijn gerijpt door de voorjaarszon. En onze tuin staat er vol van.















Als eieren

Sinds medio mei zijn hier de aardbeien rijp en op dit moment zitten wij volop in de aardbeien oogst. Wat zijn er veel en wat zijn sommigen groooooot...als eieren. Na een frisse en vochtig periode in april is het nu al dagen lang zonnig en warm. Dat is wat de aardbei nodig heeft en nu moeten we dagelijks plukken.We hebben inmiddels ruim 40 kilo's geoogst. s'Morgens vroeg geplukt en daarna direct aan onze gasten geserveerd! 




Verse aardbeien

Verse aardbeien zijn erg teer en dus niet geschikt om lang te bewaren. Dat doen we dan ook maar niet. Tijdens het plukken, schoonmaken en verwerken worden er ook veel aardbeien gegeten...en niet alleen door mij. De kinderen komen van school en beginnen meteen van dit lekkers te snoepen.

De verse aardbeien verwerk ik tot jam, die we na het aardbeienseizoen bij het ontbijt serveren. Maar ook maak ik er heerlijke likeurtjes van. Deze likeurtjes serveren we na de maaltijd of verwerk ik in een van mijn vele desserts. De diverse desserts die ik maak zijn onder meer frisse aardbeienmousse, aardbeienijs, aardbeien-tiramisu en gemarineerde aardbeien in balsamico-azijn. Aardbeien zijn goed te combineren met chocolade. Deze week heb ik een heerlijk recept voor jullie van een Mascarpone- taart met aardbeien.


Heel erg lekker

Deze Mascarpone-taart met aardbeien is overige uitermate gezond en heel – heel erg lekker. De taart is op basis van Bretons zanddeeg, dat ik natuurlijk ook zelf maak.  

Recept: Mascarpone taart met aardbeien


INGREDIƋNTEN:

3 eidooiers 
130 g kristalsuiker 
150 g zachte boter 
200 g bloem 
mespunt zout 
1 zakje bakpoeder 

250 gram mascarpone 
3 el jam 
100 gram witte chocolade (gesmolten) 
1 bakje aardbeien 

BEREIDING: 

Klop de suiker en dooiers door elkaar tot het wit en romig is Voeg de boter toe en meng alles glad met een spatel. Zeef de bloem, zout en bakpoeder erboven en meng alles goed met de spatel. Wikkel het deeg in plastic folie en laat in de koelkast 1 uur rusten. Rol het deeg uit en bekleed een bakvorm ermee. Bak het deeg 15-20 minuten op 180 graden. Smelt de witte chocolade en strijk met een kwast gesmolten witte chocolade over de bodem. Laat de chocolade afkoelen. Meng de mascarpone met de jam en smeer deze uit op de taartbodem. Halveer de aardbeien en leg deze in een mooie vorm op de taart. Besprenkel eventueel met een beetje balsamico siroop en bestrooi met poedersuiker.



Buon apetitto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten