vrijdag 15 september 2017

Herfstwandeling.


Onze Agriturismo Ca'Betania ligt in de heuvels van Montefeltro, aan de voet van de Apennijnen. De heuvels bereiken een hoogte van ca. 1.500 meter. Het gebied is ruig, veelal ongerept en de natuur is prachtig en divers. Een perfecte omgeving om te wandelen. In de directe omgeving zijn er volop mogelijkheden en liggen er talloze (honderden!) kilometers prachtige wandelroutes voor alle niveaus.



Direct vanaf ons erf kun je starten met verschillende wandelingen over de prachtige 'strade bianche' of over ruige houthakkerspaden. Met steeds weer nieuwe en verrassende uitzichten onder de strak blauwe lucht. Het is een geweldige manier om de heuvels van Montrefeltro te ontdekken. En bovendien zijn in de buurt ook fantastische natuurparken met gemarkeerde routes voor uitdagende en onvergetelijke wandelingen. "Monte Nerone", met een hoogte van 1.500 meter, biedt bij helder weer uitzicht over het hele gebied tot aan de Adriatische kust. Maar ook "Parco Naturale del Sasso Simone e Simoncello", "Alpe della Luna" en "Gola del Furlo" zijn een unieke gebieden het hele mooie wandelmogelijkheden.



Afbeeldingsresultaat voor gola del furlo



Afbeeldingsresultaat voor monte nerone

Na een heerlijk actieve wandeldag kun je - moe maar voldaan - weer naar Ca'Betania terugkeren. Bij thuiskomst zorgen wij natuurlijk voor een biertje op het terras. Dan is het even lekker nagenieten van de dag. De rust op ons erf, het uitzicht en de ondergaande zon maken het beeld compleet. Zo'n hele dag wandelen in de buitenlucht zorgt voor een gezonde eetlust. De wandelaars kunnen na zo'n sportieve dag rekenen op een lekkere en gezonde maaltijd. Op het terras of in ons restaurant. 


Bert en ik wandelen wandelen zelf ook graag. We nemen dan onze grote vriend Boris, onze trouwe viervoeter, mee.  In ons gastenseizoen hebben we weinig tijd om lange tochten te maken. Dan gaan we alleen kleine stukjes lopen om Boris uit te laten. Buiten het seizoen dan wandelen we vaak meerdere keren per week en lopen we lange routes. Soms met z'n drieën, maar vaak ook met goede vrienden uit de buurt. Heerlijk samen bijpraten, lekker uitwaaien en genieten van de natuur in ons gebied. We starten met een 'caffè' in de plaatselijke koffiebarretje en nemen de route door. Steeds weer iets nieuws. Het is een mooie manier om je eigen 'nieuwe' omgeving goed te leren kennen. De routes die we lopen leggen we vast en delen met ze met onze gasten. 
Van het wandelen krijgen wij natuurlijk ook gezonde trek. Soms gaan we ergens even lunchen samen. Dat hoort ook bij het ontdekken van je omgeving.
Toch moet ik thuis ook koken, want hoewel Bram en Jolein niet graag wandelen met ons, willen ze wel graag lekker eten. Dit gerecht kan ik van te voren maken en is het ideaal voor een wandeldag. Heerlijk met een salade en een lekker stuk brood. 

Recept: Gehaktballetjes met uiensaus


Ingrediënten voor 16 balletjes:
600 g rundergehakt
6 plakjes wit casinobrood zonder korst
300 ml volle melk 
4 sjalotjes 
roomboter
1 ei
1 tl gedroogde tijm
2 el fijngehakte selderij
2 tl grovemosterd
zout & peper
bloem om balletjes in te rollen

Voor de uiensaus:
8 uien
roomboter
2 tl gedroogde tijm
6 el fijngehakte selderij
2 laurierblaadjes
8 kruidnagels
15 gekneusde jeneverbessen
2 fl bruin bier
1 ei
4 el grove mosterd
10 el appelazijn
15 el fruitstroop
bouillonpoeder naar smaak
zout & peper

Tip: Dit gerecht kan van te voren gemaakt, en in de saus weer opgewarmd worden.

Bereiding:
Laat het brood weken in de melk. snipper de sjalotjes en fruit ze zachtjes in een klontje boter tot ze glazig zijn. Schep de sjalotjes uit de pan en laat afkoelen.

Snijd ondertussen de uien voor de saus. Fruit ze in een grote pan tot ze goudgeel zijn. voeg tijdens het fruiten iets zout toe.

Meng nu voor de gehaktballetjes het gehakt, de afgekoelde sjalotjes, het ei, de tijm, de selderij, de mosterd, het goed uitgeknepen brood, zout en peper.
Vorm een proefballetje, bak even aan. Voeg eventueel nog iets zout of peper toe.
Maak nu 16 gehaktballetjes en rol ze door de bloem. Bak de balletjes aan in hete boter en draai ze regelmatig om. 

Voeg intussen alle ingrediënten voor de saus toe aan de gefruite uien. Roer de saus goed door en breng aan de kook. Leg nu de aangebraden balletjes in de saus en draai het vuur laag. Leg het deksel op de pan en laat het 20 minuten pruttelen. Draai af en toe de balletjes om. Proef de saus en breng op smaak met bouillonpoeder en peper.

Vind je de saus te dun roer er dan een paar eetlepels paneermeel door. Binden met paneermeel geeft een mooie structuur aan een niet gladde saus.



Buon appetito.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten