vrijdag 15 december 2017

Kerst


Vorig jaar hebben Bert & ik de kerstdagen doorgebracht in Rome. Bram en Jolein zijn op de dag voor Kerst naar Nederland gevlogen om de feestdagen bij familie en vrienden te vieren. En wij twee-en hebben genoten van Rome in kerstsfeer. Het was hartstikke leuk, maar dit jaar blijven we toch maar weer samen lekker thuis. We gaan samen een heerlijk kerstdiner maken voor Kerstavond en op eerste Kerstdag maken we een kerstbrunch. Daarna gaan we fijn een flink stuk wandelen met Boris. Lekker relaxed. 



Dus geen bezoekje aan Rome of Nederland voor ons dit jaar. Dit jaar zijn we thuis in Mercatello sul Metauro om kerst te vieren en samen te koken. Op Kerst avond we gaan naar de nachtmis in de kerk. Daarna wensen we iedereen op het plein een Buon Natale en drinken een wijntje drinken bij Rinaldi om te proosten met iedereen. Een hele leuke traditie.


Op tweede kerstdag krijgen we gasten voor een kerstlunch. We gaan iets lekkers voor ze koken, ik heb er nu al zin in. Ik ga ze verrassen en maak heerlijk gebraden varkensbuik volgens Toscaanse traditie. Ik neem een extra groot stuk varkensbuik mee. Bert, Bram en Jolein willen vast ook wel een stukje meepikken. We wandelen dat er later wel weer af.....


Recept: Gebraden varkensbuik



Hoofdgerecht voor 8-10 personen:
2 ½  kg varkensbuik met vel
2 takjes rozemarijn
1 el venkelzaad
schil van 1 citroen geraspt 
4 tenen knoflook
2 ½ el olijfolie
500 ml droge witte wijn
2 grote uien in ringen gesneden
2 ½ el bloem
500 ml kippenbouillon
80 ml droge Marsala

Bereiding een dag van te voren:
Snijd het vel en vet van de varkensbuik kruislings in, zonder in het vlees te snijden. Leg het varkensvlees op een rooster in de gootsteen met de spekkant boven en schenk er een ketel kokend water over (dit zorgt ervoor dat het vel later knapperig wordt). Droog goed. Stamp de rozemarijn, het venkelzaad, citroenrasp en de knoflook in een vijzel tot een grove pasta, en roer de olie erdoor. Je kan hiervoor ook een keukenmachine gebruiken.
Wrijf het mengsel in de varkenshuid, dek het af en zet het voor een nacht in de koelkast.




Bereiden: 
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg het varkensvlees in een grote braadslee met de spekkant boven, schenk de witte wijn erover en wrijf 2 el zeezout in de huid. Braad 30 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 160°C en zet nog 1 uur en 30 minuten in de oven. Verdeel de uien over de braadslee en laat alles nog 30 min braden tot het vel knapperig is en de sappen helder zijn. Neem het vlees en de uien uit de braadslee en dek af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten. Schenk intussen het vet uit de braadslee, op 2 el na. Verwarm nu de braadslee op een middelhoog vuur. Doe de bloem in de braadslee, roer goed door het vet en  braadvocht en laat 1 min garen. Klop de bouillon en Marsala erdoor tot de saus mooi glad is. Schenk door een zeef en houd warm. Snijd het vlees in dikke plakken  en serveer met citroenpartjes en de saus. 
Lekker met sperziebonen en een gekookte aardappelen. 


Buon Natale e buon appetito!

Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie onder aan deze blog of via FB. 
Vind jij het leuk om mijn blog te lezen...meld je dan aan als volger van mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten