vrijdag 29 december 2017

San Silvestre


Kerstvakantie

Ook hier in Italië is het nu kerstvakantie. De meeste Italianen zijn vrij deze dagen. Scholen en bedrijven zijn gesloten. De vrije dagen worden met familie en vrienden doorgebracht. Bram en Jolein zijn de komende 2 weken ook vrij van universiteit en school. Toch kunnen ze hun schoolboeken niet helemaal in de hoek gooien. Jolein heeft direct na de vakantie de toetsweken en Bram heeft in januari zijn eerste examenperiode. Spannend voor beide. 
Toch is er ook genoeg tijd voor ontspanning, uitgaan en plannen maken voor de laatste avond van het jaar: Capodanno.


Capodanno 

"Capo d'anno" betekent de eerste dag van het jaar.

Het begin van het nieuwe jaar wordt op oudejaarsavond al uitgebreid gevierd in Italië. Families of vriendengroepen vieren traditioneel de jaarwisseling buitenshuis, maar bij voorkeur in een restaurant, hotel of agriturismo. Gezellig samen eten onder het genot van een goed glas wijn en een rijk gevulde tafel: "La Cena di San Silvestro". En op 1 januari? Uitbuiken en beterschap beloven: ik zal nooit meer zoveel eten en drinken.



Proost!

Bram en Jolein zullen wel weer met hun vrienden een knallend Oud & Nieuw feest opzoeken. En dat 'knallend' slaat voornamelijk op de kurken van de prosecco of champagne. Want vuurwerk is er nauwelijks in onze regio. Deze traditie kennen ze hier op het platteland niet. Alhoewel er zo hier en daar wel een pijltje of fonteintje wordt aangestoken, kijken onze dorpsbewoners na twaalf uur liever naar een vliegende champagne kurk. Nee, de Italianen besteden het liefst hun geld aan eten en drinken. Ook als het jaar nog maar een paar minuten oud is.

Ook dit jaar hebben wij op Agriturismo Ca'Betania weer gasten voor La Cena di San Silvestro. We gaan er weer een spetterend eet & drinkfeest van maken. En ik ga weer met veel creativiteit aan de slag, want ik ga voor het eerst een oud traditioneel gerecht maken.



Cotechino con lenticchie

Cotechino, een lekkere, vette varkensworst is een traditioneel Italiaans oudejaarsgerecht en deze wordt volgens grootmoeders recept geserveerd met linzen. Deze linzen staan symbool voor geld, waarvan iedereen hoopt dat het nieuwe jaar veel van zal brengen. Oud & Nieuw gaan zelden voorbij zonder een bord dampende cotechino met linzen, gestampte aardappel en een goed glas wijn. Het is meer dan een traditie: het is bijgeloof. Voor je een hap neemt, proost je altijd op goede gezondheid en rijkdom in het nieuwe jaar.’


Cotechino is heel apart, maar heeft een zeer intense smaak. Cotechino komt van het woord 'Cotica', varkenshuid. Vroeger werd Cotechino gemaakt van restjes varkensvlees en fijngemalen cotica, waarmee een darm werd gevuld. Tot op de dag van vandaag wordt Cotechino gemaakt met cotica, maar er worden betere stukken vlees in verwerkt. De Cotechino kan zich hierdoor meten met de beste.





Recept: Cotechino met linzen en aardappelpuree 


Ingrediënten voor 4 personen:
200 g linzen 
100 g in blokjes gesneden ontbijtspek 
1 prei 
1 stengel bleekselderij  
1 wortel 
1 laurierblad 
1 ui
1 lt bouillon
1 kilo kruimige aardappelen 
500 gram Cotechino, verkrijgbaar bij Italiaanse speciaalzaak (en anders 4 kruidige saucijzen)

Bereiden:
Verhit olijfolie in een braadpan en fruit pancetta, fijngesneden prei, bleekselderij, wortel en ui aan. Voeg er na tien minuten de (gewassen) linzen bij en het laurierblad, en laat het goed heet worden. Voeg er dan de bouillon bij en laat alles aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de linzen met een deksel op de pan in twintig minuten gaar worden. Proef of er zout bij moet. Maak ondertussen een luchtige, romige aardappelpuree (met warme melk en een klontje boter) en kook de cotechino in ruim water zachtjes gaar. Prik er gaatjes in om vet te laten weglopen. Als je saucijzen gebruikt, laat ze dan tien minuten tussen de linzen meegaren. Maak mooie borden met puree, linzen en worst.



Voor allemaal een fantastische jaarwisseling en een voorspoedig 2018

Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie onder aan deze blog of via FB. 
Vind jij het leuk om mijn blog te lezen...meld je dan aan als volger van mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten