Hier zijn de boeren trots op hun smakelijke aardknollen en vinden het einde van de oogst wel een drie-daags feest waard. Tijdens dit feest kun je genieten van heel veel typische en zeldzame aardappelgerechten. De meest favoriete is de beroemde Crostolo van Sompiano...een echte specialiteit.
Het is een soort Calzone pizza gevuld met gekookte aardappelen, huisgemaakt worst, mozzarella en kruiden.
Dan wordt de Calzone dichtgevouwen, gekookt en gegrild op - eveneens lokaal gemaakt - houtskool.
Het originele recept is natuurlijk een geheim en deze wordt goed bewaard. Maar ik heb inmiddels met diverse dorpsbewoners gesproken en op basis van die informatie maak ik mijn eigen variant van deze aardappelpizza voor jullie. Heerlijk en zeer voedzaam.
Aardappelpizza
Ingrediënten:
500 g bloem
15 g suiker
snufje zeezout
4 el olijfolie extra vergine
25 g droge gist
125 ml lauw water
125 ml lauwe melk
Vulling:
4 middelgrote aardappels
2 Italiaanse saucijsjes
bolletje mozzarella
takje rozemarijn
Bereiden:
Los de gist op in een schaal met het lauwwarme water en de melk. Let op: laat het mengsel niet langer dan drie minuten staan voor gebruik. Strooi de bloem in een hoop op het werkblad. Giet de olie over de bloem en strooi de suiker erover. Voeg het gistmengsel toe en strooi het zout over het deeg. Meng alles goed door elkaar met de handen. Het deeg moet een beetje vochtig zijn maar vooral zacht. Kneed het een paar keer tot het goed gemengd is. Leg het pizzadeeg in een schaal, bestrooi met bloem en dek het af met een droge, schone doek. Laat het tenminste een uur rusten zodat het kan rijzen.
Kook intussen 4 middel grote aardappelen gaar. Knijp ze door de pureeknijper. Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het pizzadeeg uit tot de gewenste vorm. Strooi het aardappelkruim erover samen met kleine stukjes saucijs en mozzarella. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en rozemarijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten