vrijdag 18 november 2016

Troppo uove!


Sinds we dit voorjaar onze eigen kippen hebben, hebben we natuurlijk ook eieren. Volledig biologisch en dagelijks vers. Dat is fantastisch! 's Ochtends verse eitjes rapen vind ik erg leuk en ik geniet ook van de scharrelende kippen rond het huis. Grappige dieren eigenlijk.

Kippen stellen niet veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog, op een stok en tochtvrij kunnen zitten. Maar we wilden het kippenhok op een prettige en diervriendelijke manier bouwen. Dus vroegen we ons zelf af...Hoeveel ruimte heeft een kip nou nodig om een ei te leggen. 



Via internet is alles te vinden en zo hebben we volgens de regels het kippenhok gebouwd. De juiste afmetingen van het gehele hok, de zitstokken en natuurlijk het aantal legnesten. 
Maar onze kippen nemen een loopje met deze regels en hebben zo hun eigen principes. Toen ik vanochtend de eieren wilde rapen zaten ze warempel met z'n drieën in een legnest om een ei te leggen. Er passen dus best veel kippen op een paar vierkante decimeters. Ik heb het bewijs.















Nu het gastenseizoen voorbij is hebben we de kippen meer ruimte gegeven door ze buiten de ren te laten lopen. In het begin vonden ze het erg vreemd maar nu lopen ze over het hele erf op zoek naar het laatste groen en insecten. Dit werpt zijn vruchten af. Of beter gezegd, eieren. Deze worden namelijk groter en ook talrijker. We hebben al wekenlang dagelijks van elke kip een ei. In ons geval is dat negen eieren per dag. Troppo uove. 



Helaas werpen de kippen ook iets anders, maar dat neem ik voor lief. Ik maak het wel weer schoon. 
Nu houden we thuis best wel van een eitje, maar negen per dag is iets te veel van het goede. Dus wat doe ik er mee? 
Ik serveer ze bij het ontbijt, maak er verse pasta mee en gebruik ze om koekjes, crostata, desserts, taarten of cake van te bakken. Ook geef ik er regelmatig een aantal aan mijn lieve buurvrouw. En met de opbrengst van één dag, maak ik een echte heerlijke Italiaanse frittata. Bijna een volledige lunch voor vier personen.














Frittata met broccoli en erwten

Een frittata is een gerecht uit Italië dat uit armoede is ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de vorige dag. Op het platteland werd dit vroeger veel gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuwe maaltijd kon veroorloven of er was van de vorige dag nog veel overgebleven.
De "moderne" frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het hoofdingrediënt is ei, met toevoeging van bijvoorbeeld kaas, kwark, aardappel, ui en diverse kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. 
De frittata wordt in punten gesneden en gegeten en geserveerd met een ciabatta. 

Tip: voor de luchtigste frittata kruid je de eieren pas vlak voor het bakken. Als je dat eerder doet, krijg je een vloeibaar waterig mengsel.

Ingrediënten voor 2-4 personen:

9 eieren
100 g kwark of Griekse yoghurt
4 el olijfolie
100 g lente-ui, gehakt
2 tenen knoflook, geperst
75 g broccoli roosjes
75 g diepvries doperwten, ontdooid
10 zongedroogde tomaten, gehakt
handvol dille en peterselie, gehakt
100 g gorgonzola
zout en peper


Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 1 eetlepel olie in een middelgrote ovenvaste koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de lente-ui en knoflook zacht. Roer de eieren luchtig samen met de kwark of Griekse yoghurt. Voeg de lente-ui en knoflook toe samen met de groenten en kruiden en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de overige olie, giet het eimengsel in de pan en verdeel de gorgonzola erover. Laat 5 minuten bakken op een laag vuur en zet de pan dan nog voor 20 minuten in de oven tot het ei net is gestold. 
Laat het een paar minuten rusten, snijd in punten en serveer met een lekker stuk brood en een groene salade.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten