vrijdag 30 december 2016

Capodanno


Capodanno. Da "capo d'anno" betekent de eerste dag van het jaar!

Het begin van het nieuwe jaar wordt op oudejaarsavond al uitgebreid gevierd in ItaliĆ«. Families of vriendengroepen vieren traditioneel de jaarwisseling buitenshuis, maar bij voorkeur in een restaurant, hotel of agriturismo. Gezellig samen eten onder het genot van een goed glas wijn en een rijk gevulde tafel: "La Cena di San Silvestro". En op 1 januari? Uitbuiken en beterschap beloven: ik zal nooit meer zoveel eten en drinken.


Ook dit jaar hebben wij op Agriturismo Ca'Betania weer gasten voor La Cena di San Silvestro. We gaan er weer een spetterend eetfeest van maken en ik ga weer met veel energie aan de slag. Want we hebben er net een heerlijk vakantieweekje in Rome op zitten. Ik laat jullie graag even meegenieten van deze prachtige stad.


We zijn samen met de kinderen afgereisd naar Rome voor een weekje vakantie in de 'eeuwige' stad. Heerlijk slenteren door de met kerstverlichting versierde straten en pleinen. En genieten van al het moois wat Rome in meer dan 2.000 jaar heeft opgebouwd. We starten bij de Sint Pieters Basiliek in Vaticaanstad.





Vaticaanstad is een mini staatje in Rome. Met slechts 44 ha. is dit het kleinste staatje van de hele wereld en het wordt geregeerd door de Paus.






Het Sint Pietersplein is een gigantisch en prachtig versierd plein gelegen voor de Sint Pieters Basiliek.  

Rond Kerst is het Sint Pietersplein versierd met een mooie kerststal en een grote kerstboom. 






In de avond ziet alles er betoverend en sfeervol uit. Rond de kerst heeft men alles royaal verlicht en de straten en winkels zijn extra mooi versierd. Dit geeft een bijzondere sfeer.





We gaan verder naar het Colosseum midden in het oude centrum van Rome. Het Colosseum is een oud amfitheater dat al in de 1e eeuw na Christus werd gebouwd. De naam Colosseum is het Latijns voor kolossaal. Nou en dat is het. Wat een enorm groot en indrukwekkend gebouw.




Daarna was het de beurt aan het Forum Romanum. Het Forum Romanum was het centrum van het publieke en politieke leven in het Romeinse rijk. Naast het Colosseum ligt een indrukwekkende verzameling van triomfbogen, tempels en basilica's. Ondanks dat er van de meeste gebouwen niet veel meer over is dan een hoop stenen, is dit toch een prachtige plek en kun je met een beetje fantasie je een voorstelling maken van de grandeur van het oude Rome.




Vroeg in de ochtend van de derde dag brengen we Bram en Jolein naar het station voor hun bus naar het vliegveld. Zij gaan de kerstvakantie doorbrengen met familie en vrienden in Nederland. Ze hebben er zin in die twee. En wij..... Wij moeten een beetje aan het idee wennen. Ons eerste kerstfeest in jaren zonder de kinderen.



Bert en ik blijven samen nog een paar dagen in Rome om daar de kerst door te brengen. Stil is het beslist niet in zo'n grote stad, maar het is wel vreemd zonder kinderen. Maar Rome biedt genoeg afleiding. Volgende week zal ik jullie vertellen over de rest van onze citytrip. Dan ook een van de lekker recept van de pasta die we gegeten hebben.


Voor iedereen een fantastische jaarwisseling en een voorspoedig 2017.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten