vrijdag 13 mei 2016

V(l)ier de lente!







Vlierbloesem











In Nederland is het al een tijdje volop zomer. Maar op Ca'Betania beginnen we eerst met het voorjaar. Dat is voor mij volop genieten. 
De vogels fluiten en alles wordt groen en gaat bloeien. Ja hoor, je kunt het ruiken…het is lente...de mooiste tijd van het jaar. 
Een van de eerste struiken die begint te bloeien is de vlier...Fiori di Sambuco (niet te verwarren met Sambuca). 
De vlier is een snelgroeiende heester. In de lente draagt ze vele witte of crèmekleurige bloesem. De geur van deze bloesem is heerlijk. Van deze heerlijk geurende bloesem maak ik vlierbloesemsiroop, jam en natuurlijk kunnen ze ook in de hete olie.


Pluk de bloesem van de vlier als deze helemaal in bloei staan (mei/juni). Doe de bloesem (geen takjes en bladeren)  in een emmer. Vul de emmer met zoveel koud water dat de bloemen, als je ze naar beneden drukt, net onder water staan. Ik voeg er altijd een paar in schijfjes gesneden citroenen aan toe (3 citroenen per liter water). Zorg ervoor dat de bloesem niet boven het water uitkomt (anders worden de bloemen bruin). Laat dit 2 dagen staan.





Zeef het vocht uit de bloesem door een vergiet, met daarin een oude keukendoek (pas op deze kleurt geel). Het vocht verwerk je tot siroop.
Voeg per liter vocht 1250 gram suiker toe en breng dit aan de kook. Zet de warmte bron uit en voeg 20 gram citroenzuur (verkrijgbaar bij de drogist) toe. Schenk de nog warme siroop in schone flessen en laat deze afkoelen. De siroop is ca. een jaar houdbaar.





Om te drinken, leng de siroop aan met water (met of zonder bubbels). Het is een heerlijke dorstlesser op warme dagen.
Maar het kan natuurlijk ook op z'n Italiaans. Leng een beetje siroop aan met prosecco voor een heerlijke aperativo.


Natuurlijk kun je van het vocht ook gelei maken. Kook dan het vocht met geleisuiker volgens de aanwijzing op de verpakking.
Heerlijk op brood of bij een stukje oude kaas. En ook erg lekker om over de nog warme appeltaart uit te smeren.




Wat ik ook veel doe met deze prachtige smaakvolle bloesem is frituren. Ze maken dan deel uit van mijn anti-pasti (voorgerecht). Ik leg de gefrituurde bloemen samen met een paar plakken Parmaham, huisgemaakte salami en kaas op een mooi bord. Zo heb je een prima start van een Italiaanse maaltijd.




Beslag om te frituren en te dippen


Ingredienten:
250 gr. bloem
200 ml. warm water
30 gr suiker
1 zakje(7 gr.) droge gist
1 ei
1 tl. zout
2 el. azijn
eventueel (100 gr.) Parmezaanse kaas (optioneel)
1 lt. pinda of plantaardige olie

Bereiden:
Doe de bloem, suiker en de kaas in een schaal. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar. Laat in een apart schaaltje de gist oplossen in warm water. Voeg het toe aan het bloemmengsel en meng dit tot een dikte die lijkt op pannenkoekenbeslag.
Dek de schaal af en zet het weg op een warme plek om te rijzen. Na een uur is het beslag gerezen en roer dan het zout en de azijn erdoor. LET OP: het beslag zakt in tijdens het roeren, dat is normaal. Het beslag is nu klaar voor gebruik.
Mijn geheim: De reden dat ik azijn toevoeg aan het beslag is omdat dit voorkomt dat olie het beslag binnendringt tijdens het frituren.

Knip van de stuik mooie grote bloemen die helemaal open zijn. Laat een stukje van de steel zitten, zodat je hem makkelijk kan vasthouden. Deze kun je later afknippen. Maak ze schoon, zorg dat ze goed droog zijn. Verwarm de olie in een grote pan of wok. De temperatuur van de olie kun je controleren door er een houten lepel in te steken. De olie is heet genoeg als er zich rond de lepel belletjes vormen. 
Dompel nu een bloem in het beslag en laat even uitlekken. Leg hem in de hete olie en bak hem mooi van kleur. Laat de gebakken bloemen uitlekken op keukenpapier. Bak niet teveel tegelijk zodat de olie goed heet blijft. 
Serveer op een mooi bord, schenk een frisse Verdicchio erbij en eet smakelijk.
   
                                                                 Fijne Pinksterdagen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten