vrijdag 6 mei 2016

Het seizoen is begonnen.

Zondag 1 mei is ons seizoen begonnen. 
Op deze dag kregen we een gezellig bezoek van vier stoere mannen uit Pesse e.o (Drenthe). Sinds jaren waren ze weer met elkaar op vakantie. En hoe leuk is het dan om die vakantie door te brengen bij een paar ex dorpsgenoten. 


Samen met Bé, Hilbert Jan, Bertus & Koop hebben we een super middag gehad, inclusief een creatieve kookworkshop. Tijdens het koken werd er dan ook veel gelachen en er werden vele oude herinneringen opgehaald. 
Prima dag om met elkaar de keuken in te duiken. Het regende behoorlijk. Al snel waren de taken verdeeld en kwamen er heerlijke geuren uit de keuken. Onder het genot van een goed glas wijn werd er hard gewerkt aan een heerlijk Italiaans menu. De topkoks hebben fantastisch gekookt en deze vier fanatieke keuken prinsen gaan vanaf nu hun eigen pasta maken...en eten.

Allemaal een eigen schort, wijn of bier...het kan beginnen.








Natuurlijk gaan we verse pasta maken, je gaat niet voor niets naar Italië om te koken. We maken strozzapreti, een pasta uit de regio Le Marche en Emilia Romagna. Het is een pasta op basis van meel en water. Er worden lange dunne reepjes gemaakt die met de hand moeten worden gerold. 
Er gaat een bijzonder verhaal over deze pasta...of het waar is?
Het schijnt dat ooit een priester er zo veel van at, dat hij uit elkaar spatte. 
Het woord vertaald betekend het: Strozza = strot, Preti = priester


Vandaag moet een echte Italiaanse maaltijd bereid worden met een antipasti, primi, secondi en een dolce. Voor het hoofdgerecht (secondi) staat er lamsvlees op het menu. We maken lamsrack met sinaasappelsaus en polenta. Het recept staat aan het einde van de pagina. 
Het is een gezellige boel in de keuken en als het eten klaar is schuift iedereen aan tafel, ook onze kinderen Bram en Jolein.




Lamskoteletten met sinaasappelsaus & polenta















Ingrediënten voor 4 personen: 
8 lamskoteletten
4 sinaasappels
2 tl. shoarmakruiden
50 gr. Boter
100 ml. room 
zout en peper


Bereiden:
Het vlees buiten de koelkast leggen zodat het alvast op temperatuur kan komen. Twee sinaasappels uitpersen. Twee sinaasappels dik schillen tot op het vruchtvlees en partjes uit de vliesjes snijden. Vlees met shoarmakruiden inwrijven. In een koekenpan de boter verhitten en de lamskoteletten op halfhoog vuur bruinbakken. Deksel op de pan en even goed laten garen. Vlees regelmatig keren. Leg het vlees te rusten op een warme schaal en afdekken met aluminiumfolie. 
Sinaasappelsap door achtergebleven bakvocht roeren en even laten koken. Slagroom erdoor roeren en op smaak maken met peper en zout. 


Polenta
Ingrediënten voor 4 porties:
250 gr. polenta
1 lt. groentebouillon
handje vol fijn gehakte peterselie

Kook de bouillon. Voeg de polenta voorzichtig toe tot gewenste dikte (als aardappelpuree). Voeg eventueel iets extra bouillon of polenta toe. Voeg de peterselie toe en eventueel naar smaak een klontje boter. 
Of...kook de polenta volgens aanwijzingen op de verpakking.


Presenteren:
Neem een mooie grote schaal. Schep de polenta in het midden. Leg de lamskoteletten en sinaasappelpartjes er omheen en schenk de saus erover. Serveer met een paar takjes peterselie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten