vrijdag 10 juni 2016

Wat maakt rauwe bonen zoet?

Marchigiaanse traditie maakt rauwe bonen zoet!

In deze tijd kunnen de tuinbonen (Fave) worden geoogst. Vrijwel iedereen hier verbouwd z'n eigen tuinbonen en in de oogsttijd zit men op te scheppen over de grootte, de hoeveelheid en de smaak. Daar doen wij niet aan mee, maar wij hebben dit jaar natuurlijk gewoon de meeste en de lekkerste!

Traditioneel worden de bonen rauw gegeten tijdens het doppen. De hele familie zit om de tafel en de tuinbonen worden gezamenlijk gedopt en gegeten. Ze dippen de Fave in olijfolie en daarna in geraspte Parmezaanse kaas. Samen met een lekker stuk focaccia en een goed glas wijn is dit een heerlijke traditie. Smaakt prima, maar je kan er nog veel meer mee.

De bijzondere smaak van tuinbonen valt het meest op als ze vers, klein en jong zijn. Ze hoeven dan maar één keer gedopt te worden, omdat het binnenste velletje dan nog zo zacht en zoet is.


Ook wij hebben samen onze tuinbonen gedopt. Niet omdat we mee willen doen aan deze traditie hebben, maar omdat de oogst enorm was. 
Toen het doppen eindelijk klaar was bleef er een dikke 10 kilo gedopte bonen over. We konden even geen tuinbonen meer zien. 
Maar toen ik een plankje bruschetta's presenteerde voor de doppers waren ze dat weer vergeten.  





Bruschetta's met tuinbonen en munt:

Blancheer 125 gram dubbel gedopte tuinbonen een halve minuut in kokend water met zout en giet ze af. Afspoelen met koud water. Voeg 1 teentje gekneusde knoflook, 1 bosuitje, 1 eetlepel ricotta en 10 blaadjes munt toe en pureer alles tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper. Besmeer hiermee de bruschetta’s en garneer met flinters Parmezaanse kaas en een muntblaadje.

Bruschetta's met tomaat:
Snijd een tomaat in blokjes, snipper een sjalot en meng dit samen met wat fijngesneden peterselie door elkaar. 
Breng op smaak met peper en zout en beleg bruschetta hiermee en garneer met peterselie. 














Vroeger vond ik tuinbonen maar een droge en saaie groente en het stond bij ons nauwelijks op het menu. Hoe raar kan het lopen...tegenwoordig maak ik er de lekkerste gerechten mee. Heerlijke soep met zelfgemaakte croutons of dubbel gedopte bonen met mozzarella kaas. Ook onze gasten genieten mee van al dit lekkers. Je begrijpt wel dat ik blij was met zo'n enorme oogst.

Mozzarella met tuinbonen


Tuinbonensoep met croutons
en Parmezaanse kaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten