vrijdag 24 juni 2016

Nocino

Nocino is een beroemde likeur, die veelal door Italianen zelf wordt gemaakt. Nocino kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar bij voorkeur met consumptie-alcohol. In Italië is de alcohol gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. In literflessen. In Nederland is dit niet het geval, dus kun je als alternatief wodka of brandewijn gebruiken. (Maar als jij of een van je vrienden naar Italië gaan…...)


Volgens de overlevering moeten de walnoten in de nacht van 24 op 25 juni door een maagd op blote voeten worden geplukt. Deze traditie moet plaats vinden "durante la notte di San Giovanna". 
Dit gaat mij om meerdere reden niet lukken...als eerste slaap ik liever 's nachts en ten tweede ben ik na bijna 30 jaar huwelijk echt geen maagd meer. Ik heb wel ieder jaar heerlijke Nocino-likeur. Dus kennelijk komt het niet zo nauw. 
Ook deze week heb ik weer de stoute schoenen aangetrokken en de onrijpe noten geplukt. 
Op ons erf, "Agriturismo Ca'Betania" staan heel veel walnoten bomen. 
In deze tijd van het jaar zijn de noten groot genoeg. Wacht je langer met plukken, dan zijn de binnenschelpen van de noten te hard om door te snijden. 











Nocino (Walnotenlikeur) 

Ingrediënten:
20 groene walnoten
1   kaneelstokje
10 kruidnagels
1   l alcohol
schil van 1 citroen

Voor het suikerwater:
1250 ml. water
750   gr. suiker


Gebruik een goed scherp mes en draag (plastic)handschoenen. Walnoten geven bruingeel vocht af dat niet zomaar van je handen is te wassen
















Snijd de groene noten in zijn geheel in parten. Doe ze in een ruime glazen pot met de kruiden en de citroenschil. Schenk de pure alcohol (95%) over de rauwe noten tot er alles onder zit. Sluit de pot goed af. 



Zet de pot in de zon voor 40 dagen en schud de pot dagelijks om. Na enige dagen begint de alcohol te verkleuren van donkerbruin tot zwart. Na die 40 dagen moet je de suikersiroop maken. Kook het water en de suiker tot de suiker is opgelost en laat het 2 à 3 minuten doorkoken. Laat het daarna goed afkoelen.  Vervolgens ga je het notenmengsel goed filteren door een passeerdoek. Voeg het suikerwater aan de gefilterde likeur toe. 

Zet de likeur in donkere flessen op een koele plaats en laat minstens 6 maanden staan.




De kunst is nu om het geduld op te brengen, zodat de Nocino goed kan rijpen.

Zijn deze 6 maanden verstreken dan kunnen we naar hartenlust van de Nocino gaan proeven. 
Hoe langer de Nocino rijpt des te lekkerder hij wordt.
PROOST!

Maak van deze lekkere likeur eens een heerlijk nagerecht.

Sabayon van Nocino

Ingredienten:
8 eidooiers
8 el rietsuiker
160 ml Nocino

Zet een pan met water op het vuur en breng deze aan de kook. Neem een metalen kom die past op de pan met het water. Klop de eidooiers in de kom los met de suiker en de likeur. Plaats de kom in de pan met water. Het water mag de bodem van de kom niet raken. Klop de eidooiers tot ze schuimend en luchtig zijn. Draai het vuur uit zodra de sabayon verdrievoudigd is in volume maar nog steeds lopend is. Als je het te lang laat staan beginnen de eidooiers te stollen en krijg je een te stijve massa. Serveer de sabayon warm over een bolletje roomijs of koud met een Italiaanse cantuccini.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten