vrijdag 3 juni 2016

Als eieren zo groot




Vrijwel iedereen houdt van aardbeien. Heerlijk op een boterham, beschuit of in een taart. Maar ook vers uit het vuistje is het een verwennerij. Aardbeien zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vitamine C. Ze worden geteeld onder plastic tunnels, in verwarmde serres of kassen met speciaal licht. Maar de lekkerste de aardbeien komen van de volle grond en zijn gerijpt door de voorjaarszon. 


Sinds medio mei zijn hier de aardbeien rijp en op dit moment zitten wij volop in de aardbeien oogst. Wat zijn er veel en wat zijn sommigen groot...als eieren. Na een koude en vochtig periode is het nu al dagen lang zonnig en warm. Dat is wat de aardbei nodig heeft en nu moeten we dagelijks plukken. 
We hebben inmiddels ruim 40 kilo's geoogst.








We serveren onze gasten verse aardbeien bij het ontbijt.  
s'Morgens vroeg geplukt...direct geserveerd! 








Verse aardbeien zijn erg teer en dus niet geschikt om lang te bewaren. Dat doen we dan ook maar niet. Tijdens het plukken, schoonmaken en verwerken worden er ook veel aardbeien gegeten...en niet alleen door mij. De kinderen komen van school en beginnen meteen van dit lekkers te snoepen.



De verse aardbeien verwerk ik tot jam die we bij het ontbijt serveren. Maar ook maak ik er heerlijke desserts van. Frisse aardbeienmousse, aardbeienijs, aardbeien-tiramisu en heel veel meer. En natuurlijk de aardbeien taart met cake en witte chocolade. Ook erg lekker is om de aardbeien te marineren in balsamico-azijn. 















Ik kan je alle aardbeien recepten geven, maar dan moet je maar een keer in het voorjaar bij ons op Ca'Betania komen koken. Maar ééntje geef ik nu prijs om de komende weken alvast de zomer op tafel te toveren.

Gemarineerde aardbeien

500 gr. aardbeien
4 eetlepels balsamico-azijn
4 eetlepels rietsuiker

Meng in een kom de suiker en balsamico-azijn door elkaar. Voeg de aardbeien toe en schep dit regelmatig om. Laat het minimaal een uur marineren.
Heerlijk als dessert, met een bolletje ijs.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten