vrijdag 8 juli 2016

Niks basta met de pasta...mijn klassieker


Deze week wil ik met jullie een van mijn favoriete pasta recepten delen. Al in een eerdere post heb ik beschreven hoe je verse pasta maakt. Om jullie het gemakkelijk te maken nogmaals even het recept voor als je de pasta zelf gaat maken.


Basisdeeg pasta voor 4 personen:
200 gr. meel (liefst Italiaanse '00', doppio zero) en iets extra voor op de deegplank (of tafel of aanrecht) 2 eieren
Dit levert 275 gr verse pasta op, wat neerkomt op ongeveer 65 gr per persoon.

Maak van het meel en de eieren het pasta deeg en leg het even weg om te rusten. Daarna kun je het uitrollen en er tagliatelle van snijden. 




Koken: Verse pasta is sneller gaar dan gedroogde.

Saus: Verse pasta absorbeert meer vocht (en dus saus) dan gedroogde pasta. Maak de saus niet te dik als je verse pasta gebruikt.





De tagliatelle met saus van porcini (eekhoorntjesbrood) en gedroogde tomaatjes serveer ik graag aan onze gasten. Bram en Jolein noemen het al de klassieker van Agriturismo Ca'Betania. 




Ingrediënten voor 4 personen:

250 gr verse tagliatelle 
250 gr biefstuk
1 ui fijngehakt
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 tl gedroogde oregano
1 kaneelstokje
50 ml Marsala of port
200 ml groente of vleesbouillon
20 gr gedroogd eekhoorntjesbrood geweekt en fijngehakt
50 gr gedroogde tomaten fijngehakt
25 gr roomboter
100 ml crème fraîche of room
3 eetlepels peterselie grof gehakt
olie 

Bereiding van te voren:

Giet de olie in de pan en fruit de ui en knoflook zachtjes 5 minuten. Fruit de oregano en het kaneelstokje heel even mee. Voeg de port, de bouillon, het eekhoorntjesbrood en de gedroogde tomaten toe. Breng alles aan de kook en laat 20-25 minuten heel zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat de smaken een paar uur intrekken.





Vlak voor het serveren:
Kook water voor de pasta. Verhit boter in een koekenpan. Bak de biefstuk in de boter bruin van buiten. Als de biefstuk klaar is bestrooien met zout en peper en in aluminiumfolie verpakken en laten rusten. 
Verwarm opnieuw de saus en voeg hierbij de crème fraîche en peterselie, breng op smaak met zout en peper. Verwijder het kaneelstokje. Als de saus te dik is kun je die het beste verdunnen met wat kookwater van de pasta. Giet de pasta af en meng deze door de saus en warm nog even door. Snijd de biefstuk in reepjes. Doe de pasta in een grote schaal en leg vlees op de pasta en strooi er iets peterselie over. Serveer direct!

 Zonder vlees:

Gebruik in plaats van biefstuk portobella's. 





Maak de saus van eekhoorntjesbrood en gedroogde tomaten volgens bovenstaand recept. Vervang voor de vegetarische versie de biefstuk door 3-4 portobella’s. Snijd de portabella's in repen van ca. 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze in boter onder af en toe omscheppen gaar. Schep ze uit de pan, laat de saus met de crème fraîche warm worden en serveer met pasta als boven. 

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten