vrijdag 29 juli 2016

Palio del Somaro

De "Palio del Somaro" is het grote feest van Mercatello sul Metauro.



De beroemdste Palio is die van Siena. Maar de leukste is de Palio van Mercatello sul Metauro, want in tegenstelling tot Siena rijden ze bij ons op ezels. Maar de Palio is meer dan een race alleen. Het is een wedstrijd met diverse onderdelen tussen de wijken van het dorp, de zg. cantons, en tegelijkertijd een feest van verbroedering en gezelligheid. 

De hele week strijden de vier cantons tegen elkaar in diverse onderdelen. Alle avonden zijn er voetbal-, en volleybal wedstrijden en kinderspelen. Andere onderdelen van deze Palio zijn: tagliatelle maken, karretjesrace, boomstam zagen, salami vangen, wijnvat rollen. 
Wij wonen in het canton La Barroccia (groene shirts) en we hebben dit jaar (alweer) gewonnen!



       

De wedstrijd is heel serieus, want het gaat natuurlijk om de eeuwige roem (dwz. tot volgend jaar).
Wie boven aanstaat in het tussenklassement , mag als eerste de ezel kiezen voor de ezel race. Maar even zo belangrijk is het kiezen van de juiste startplek.


Dan is het tijd voor "il Palio". 
De berijders maken zich op voor de race. Ze verkennen het parcours en maken kennis met de ezel die ze hebben uitgekozen. De ezel is bij de berijders niet bekent en dus is bij het uitkiezen een behoorlijk dosis geluk van groot belang. De ezels worden zonder zadel bereden en dat is niet eenvoudig. Het gebeurt dan ook wel eens dat een van de berijders van de ezel afvalt en rennend achter de ezel de finish passeert.



Het parcours is niet lang, maar bevat een aantal hele scherpe bochten. Het rondje wordt 2 keer gereden. Zodra de finish wordt gepasseerd barst er een feest van jewelste los op de renbaan. De inwoners van het winnende canton rennen naar de berijder en zijn ezel om hen te feliciteren en te bedanken. Dan maken de deelnemers van het winnende canton een ere ronde met de vaandel over het parcours en door het dorp. Alle felicitaties worden in ontvangst genomen. Het is een vrolijk spektakel en een feestelijk schouwspel.


Op deze dagen en avonden wordt er door de meeste Mercatelezen, en wij dus ook, in het dorp bij de diverse eetgelegenheden gegeten. Restaurants en cateraars zetten tafels op straat en hieraan kunnen de vele bezoekers plaats nemen en genieten van al het lekkere eten. Ook dat is een belangrijk onderdeel van "il Palio"...samen eten op het plein.

Wij doen daar, vaak samen met onze gasten, graag aan mee. Daarom lunchen we deze dagen licht om 's avond flink te kunnen genieten van al het lekkers in het dorp. Deze keer had ik een verse salade gemaakt van courgettes uit eigen tuin.


Gemarineerde courgette salade 


Een heerlijk, naar knoflook geurende, zomerse salade van courgette en tomaat. Prima van tevoren te maken, zodat de smaken goed kunnen intrekken, en dan serveren op kamertemperatuur.

Ingredienten:

2 kleine courgettes
doosje Roma-tomaatjes of rijpe kerstomaatjes
1 dl olijfolie
scheutje balsamico-azijn
3 teentjes knoflook
zout & peper

Bereiding:
Schaaf de courgette in de lengte met de kaasschaaf in lange dunne plakken (met schil en al).
Snij de tomaatjes doormidden.
Doe ze samen in een kom.
Laat de olijfolie warm worden in een pannetje en knijp er de knoflook boven uit.
Laat even zachtjes trekken. Let op: niet kokendheet maken, frituurhitte is beslist niet de bedoeling.
Haal van het vuur en meng met balsamico-azijn, zout & peper.
Giet dit over de groenten.
Zet de kom in de koelkast en laat minimaal 1 uur marineren.


Serveren: op kamertemperatuur met een lekker stuk brood.


Tip:

Ik gebruik kleine courgettes, deze zijn minder waterig en smaakvoller dan grote courgettes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten