vrijdag 9 september 2016

Aardappeloogst


Op ons bescheiden stukje land verbouwen wij twee soorten aardappelen. Vastkokende gele en bloemige rode aardappelen. Deze week hebben we de piepers geoogst. Niet met een machine, maar ouderwets met de hand. Wij hebben geen grote wagen nodig om alle aardappelen in te vervoeren...een paar kratjes is genoeg voor de oogst van dit jaar. 
Nadat vorig jaar ons aardappel-akkertje was omgewoeld door de stekelvarkens zijn we heel blij met het resultaat van dit jaar. We hadden dan ook een stevige afrastering gemaakt met een behoorlijk krachtig schrikdraadje.




Nadat Bert alle piepers heeft gewassen en gedroogd, zet hij deze koel en donker weg. De oogst zal niet voldoende zijn om de winter door te komen. Maar gelukkig hebben de boeren in het dorp ook nog aardappelen voor ons. Ondanks dat we veel pasta eten gebruiken we toch nog veel aardappelen. Ik maak zelf de patat, die we natuurlijk met een eigengemaakte frikandel eten tijdens studio sport op zondagavond. 



Maar ook maak ik van onze aardappelen de in deze streek zeer geliefde gnocchi. Aardappel gnocchi is een Italiaanse klassieker, wordt veel gegeten als primi en kan met diverse sausen worden geserveerd. Bijvoorbeeld een tomatensaus of gorgonzolasaus.


Gnocchi di patate

Ingrediƫnten voor 6 tot 8 personen:

500 gr aardappelen vastkokend
500 gr bloem
1 ei
zout

Bereiden:

Kook de aardappelen in de schil gaar, pel ze als ze nog warm zijn en druk ze door de pureeknijper op het werkblad. Maak er een kuiltje in en doe er het ei in en een beetje zout.

Verdeel de bloem erover en kneed, nu de aardappelen nog warm zijn, er een mooi deeg van.
Het kan zijn dat niet alle bloem nodig is, dit is afhankelijk van de aardappel.
Laat het deeg een uurtje rusten. 
Neem een stukje van het deeg en maak rollen van 1 cm dik en snijd ze in stukjes van 2 cm. Leg ze naast elkaar op een met bloem bestoven dienblad.















Breng in een grote pan water aan de kook en voeg zout toe, 1 tl per liter water.
Doe steeds kleine porties in de pan en schep ze met een schuimspaan eruit zodra ze boven komen drijven. Laat ze niet langer koken, want dan vallen ze uiteen. Laat ze uitlekken en schep ze direct in een saus naar keuze. Nog even goed doorroeren zodat de gnocchi de smaak van de saus goed kan opnemen.

Buon appetito!


Tip:
De aardappels voor de gnocchi kun je het beste in de schil koken. De gnocchi wordt dan smakelijker en steviger. 
Pureer de aardappels met een knijper en als ze nog warm zijn. Hierdoor wordt het deeg gladder en makkelijker te kneden.

Vaak als ik gnocchi maak heb ik te veel voor een maaltijd. Dit is geen probleem want het is heel makkelijk in te vriezen.
Als ik het invries leg ik het op een dienblad bedekt met bakpapier en iets bloem. Hierop leg ik de gnocchi en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Dan gaat het de vriezer in en de volgende dag verpak ik de gnocchi in zakjes. 
Als je het gaat koken dan de gnocchi niet laten ontdooien maar bevroren, en in kleine porties in het gekookte water doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten