vrijdag 16 december 2016

Wat eten jullie met Kerst?


Het einde van het jaar nadert weer, maar eerst hebben we natuurlijk nog Kerst-feest. Een feest waarbij eten ook heel belangrijk is. Sfeervol, samen en uitgebreid lekker eten. In Italië is dat iedere dag belangrijk, maar met Kerst doen ze er nog een schepje bovenop. Er worden ruim van te voren afspraken gemaakt bij wie wordt gegeten en dus heeft de gastvrouw / - heer de tijd om een vorstelijke maaltijd voor te bereiden. 
Maar wat nou als jij deze keer aan de beurt bent en de hele familie komt op bezoek...GEEN PANIEK! Ik ga je een beetje helpen.















Belangrijk is een goede en tijdige voorbereiding, want dat vermindert de stress. Ga er dus ruim van te voren eens goed voor zitten om te bedenken wat je wilt gaan maken. Schrijf de gerechten die je wilt serveren op met de ingrediënten erbij. Zo is meteen ook je boodschappenlijst klaar.
Verder is ook een goede 'mis en place' belangrijk. Zodat alles op het juiste moment klaar is en opgediend kan worden. 
En tenslotte is het fijn dat je de gerechten voor een deel vooraf al kunt bereiden zijn, zodat je op de dag zelf niet alleen maar in de keuken staat. Je wilt tenslotte zelf ook gezellig bij je gasten zitten.

Antipasti

Voor een gemakkelijk en dus ontspannen start van een Italiaanse maaltijd zet ik graag een antipasti-plankje op tafel. Voor mij bestaat een goede antipasti uit diverse heerlijke Italiaanse producten zoals salami, prosciutto en Italiaanse kaas. De vleeswaren en het kaas kun je van te voren snijden, of gesneden kopen, en klaarleggen voor gebruik. Een antipasti-plankje kan met diverse hapjes naar keuze aangevuld worden. Neem bijvoorbeeld olijven, sardientjes of maak geroosterde groente zoals aubergine of courgette. Ook kunnen hierbij verschillende bruschetta's geserveerd worden. Er zijn heel veel mogelijkheden en je kan het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. 
Serveer je anti-pasti met een glas heerlijke prosecco, zo heb je een ontspannen maar bruisende start van jouw kerst-diner.


Bruschetta's
Benodigdheden:
1 ciabattabrood
2 teentjes knoflook
olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een bakplaat. Snij het ciabattabrood in plakken van circa 1 cm. dik en leg ze klaar op de ovenplaat. Smeer de ciabatta’s in met knofloof. Snij hiervoor de knoflooktenen in 4 delen en knijp er een beetje in, zodat de sappen vrij komen. Smeer deze uit over de sneden brood. Druppel de olie er over en eventueel iets peper en zout.
Plaats de broodjes voor 10 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de oven en laat op een rooster afkoelen, beleg ze met een topping naar keuze.
Topping: Tomaat met uitjes.
Snijd een tomaat in blokjes, snipper een sjalot en meng dit samen met wat fijngesneden peterselie door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en beleg bruschetta hiermee.
Garneer met wat peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.
Topping: Doperwten met munt.
Kook 125 gram diepvries doperwten 3 minuten in water met zout en giet ze af. Voeg 1 teentje knoflook, 1 bosuitje, 1 eetlepel ricotta en 10 blaadjes munt toe en pureer alles tot een gladde massa en breng op smaak met zout en peper.
Besmeer hiermee de bruschetta’s en garneer met flinters Parmezaanse kaas en een muntblaadje.
Topping: Smeerkaas met pittige jam of chutney. 
Besmeer bruschetta met smeerkaas en leg daarop wat pittige tomaten-, of chili-jam, of een chutney naar keuze. Garneer met een blaadje basilicum of peterselie.



Primi piatti: Pasta
 in brodo.

Pasta in brodo (pasta in bouillon) is de tegenhanger van pastasciutta (pasta met een saus), die buiten Italië minder bekend is. Een beetje pasta toevoegen aan een soep, lettertjes in een minestrone bijvoorbeeld, wordt nog wel gedaan. Maar ik bedoel hier bouillon met daarin alleen maar pasta. 


Ik heb cappeletti in brodo op de menukaart gezet. Cappeletti is het Italiaanse verkleinwoord van 'Cappello', wat hoed betekent. Cappeletti zijn dus eigenlijk allemaal kleine hoedjes en dat is aan de vorm goed te zien.
Cappeletti is  een gevulde pasta die wordt geserveerd in een zelfgemaakte bouillon en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas. De vulling bestaat uit kalkoen, rund en varkensvlees. Bij ons in Mercatello wordt volgens traditie met de cappeletti gegeten met kerst. Een aantal dagen van te voren maken de "Donna's" met elkaar de verse cappeletti. Deze worden gedroogd bewaard of ingevroren tot gebruik.


Cappeletti in brodo

Ingrediënten voor de vulling:

500 g kalkoen, rund en varkensvlees, samen
1 ei
Parmezaanse kaas
nootmuskaat
zout en peper
pasta deeg voor 4 personen
1 liter zelf getrokken bouillon

Voor het maken van het pastadeeg zie mijn Blogpagina van vrijdag 27 mei 2016. Heb je geen tijd of vind je het een te grote klus...geen nood. Verse gevulde cappeletti of tortellini is bij een delicatessenzaak of in de grotere supermarkten te koop. 

Voor de vulling kook je het vlees in 1 liter water samen met groenten, kruiden, zout en peper naar keuze op heel laag vuur. Je maakt zo direct al de bouillon om de cappeletti in te serveren.
Maal het vlees heel fijn in de keukenmachine. Doe het fijn gemalen vlees in een kom en voeg ei, kaas, nootmuskaat, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar. De vulling moet stevig en niet te nat zijn.
Rol het deeg uit, eventueel met de machine, tot een mooie dunne lap. Maak nu vierkante lapjes van 4x4 cm. Leg op ieder vierkantje een klein beetje vulling en vouw het lapje dicht tot een driehoek. Zorg dat het lapje goed sluit zodat tijdens het koken de vulling er niet uit kan lopen. Neem nu de buitenste punten en vouw deze, weg van de andere punt, naar elkaar toe, het hoedje is klaar.



Kook de cappeletti in ruim water met een beetje zout. Als je de cappeletti direct in de bouillon kookt, wordt de bouillon troebel. Verwarm de bouillon. Als de cappeletti klaar is verdeel deze in voorverwarmde borden en schenk er de bouillon overheen. Garneer met vers geraspte Parmezaanse kaas en eventueel wat peterselie. 


Volgende week ga ik verder met mijn kerstmenu...voor nu een fijn weekend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten