vrijdag 20 januari 2017

Ingesneeuwd!




Al dagen werd er sneeuw voorspeld en Bram & Jolein konden de witte vlokken wel uit de lucht kijken. Het enige waar die twee aan denken is sneeuwvrij! En dan eindelijke op zondagmiddag begon het een beetje te sneeuwen. 
En dan maar hopen dat er zoveel valt dat de schoolbussen niet meer konden rijden. De tijd van sneeuwpoppen maken ligt wel achter ons, maar wat is er nou mooier dan van een besneeuwde heuvel afglijden. Bovendien geeft het hele mooie plaatjes.

Maandag morgen staan we op en keken direct naar buiten. Er was niet veel sneeuw bijgevallen. De weg beneden in het dal was schoon, dus de schoolbussen zouden volgens schema rijden. Bram en Jolein gingen gewoon naar school. Maar we hadden beter even naar de vooruitzichten van die dag kunnen kijken. Zowel Urbino als Piobbico liggen hoger in de heuvels en de schoolbussen hadden de grootste moeite om bij de scholen te komen. Toen het vervolgens weer flink ging sneeuwen besloot het schoolbestuur om de scholen alsnog te sluiten. Er worden bussen geregeld om de leerlingen weer naar huis te brengen. Waar ze normaal een uur over doen, nam de terugreis nu 4 uur in beslag. De bus van Jolein bleef zelfs halverwege in Urbania steken. Bert moest haar met de auto halen. 



Er lag inmiddels ruim 30 cm. sneeuw. Op de hoofdwegen werd de sneeuw wel geruimd en er werd ook zout gestrooid. Maar het sneeuwde zo hard en er was zo weinig verkeer dat het een heel avontuur werd om in Urbania te komen. Onderweg stonden er auto's in de berm en vrachtwagens stonden stil, omdat deze de heuvels niet op konden komen. Maar gelukkig was iedereen aan het einde van de middag weer veilig op Ca'Betania. Voorlopig geen school, want inmiddels lag er al een pak sneeuw van 40 cm. en er werd meer verwacht.



's Nachts begon het ook nog hard te waaien en de volgende ochtend lag er zeker 60-70 cm. sneeuw en mooie sneeuwduinen tot een meter. En het sneeuwde nog steeds. We hebben snel de wintersportspullen en kleding opgezocht en enorm genoten van de sneeuw.



Dolle pret die twee!

Ca'Betania in het winterlandschap ziet er prachtig uit. We hadden ons, toen we besloten naar Italië te verhuizen, niet gerealiseerd dat hier zoveel sneeuw kon vallen. Maar dit is ook een geweldige beleving. Misschien een paar kleine ongemakjes, maar die mogen de (sneeuw)pret niet drukken. We konden te voet alle kanten op, maar de auto was volledig ingesneeuwd. Ondanks dat we een paar dagen aan huis gebonden waren, genoten we volop van dit prachtige winterweer.



















Maar aan alle moois komt (voorlopig) een einde. Na drie dagen verplicht vrij van school zijn deze vandaag weer open gegaan. Gisteren hebben Bram en Bert de oprit schoon gemaakt en de auto uit gegraven. Ook een mooie klus.




"De sneeuwploeg"

Als de sneeuw geruimd is hebben de heren trek. Er moet een stevige maaltijd worden gemaakt, bij voorkeur met spek. Dus kook ik voor mijn mannen een heerlijke pasta met pancetta. Eén van de favorieten hier in huis.


Spaghetti alla Carbonara.



Ingrediënten voor 4 personen:

350 g spaghetti
100 g pancetta (spek), in blokjes
25 g boter
1 teen knoflook, fijn gehakt
2 eieren, los geklopt
80 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
Zout en peper



                                                          

                                                            

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan. Doe er de pancetta en knoflook bij en bak voorzichtig aan. 
Klop de eieren los met de helft van de Parmezaanse kaas, peper en eventueel een beetje melk als het te dik is. Kook de spaghetti in een grote pan, met zout, a dente. 
Haal de spaghetti uit de pan en doe ze bij de pancetta. Even goed doorwarmen en dan in een keer het eimengsel toevoegen. 
Roer goed, de eieren moeten de pasta goed bedekken. 

Klaar...Vuur uit! 

Snel op de borden scheppen en serveren met de rest van de kaas.






Buon Appetito!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten