vrijdag 6 januari 2017

Onze Kerstdagen in Rome


Vandaag laat ik jullie nog even meegenieten van onze dagen in het prachtige Rome. Bram en Jolein zaten inmiddels in het vliegtuig naar Nederland toen wij op de metro stapten richting het Vaticaan. 

Hoe vaak hebben wij Bram en Jolein gewaarschuwd om goed op hun spullen te passen en nu werden we zelf de dupe van zakkenrollers. In de chaos bij het instappen van de metro heeft een groepje jonge vrouwen onze portemonnee tijdelijk geleend om ons geld er uit te halen. En net voordat de deuren van de metro sluiten gooiden ze hem voor onze voeten terug en stapten uit. We waren er beduusd van. Boos maar ook opgelucht dat we de portemonnee, met alle pasjes erin, terug hadden. We wilden onze vakantiedagen niet laten bederven door zo'n incident en dus gingen we weer verder richting de Vaticaanse musea met de metro en de portemonnee nóg veilig(er) opgeborgen.


De wenteltrap in het Vaticaans museum









De Vaticaanse musea zijn gelegen in Vaticaanstad. Het zijn meerdere musea bij elkaar en ze lopen naadloos in elkaar over. In totaal bestaat de overweldigende route langs alle kunstvoorwerpen die in 2.000 jaar zijn verzameld uit 26 verschillende musea waarvan de Sixtijnse Kapel de bekendste is. De enorme collectie kunst wordt tentoon gesteld in prachtige gebouwen die op zichzelf al kunstwerken zijn.



Wat een pracht en praal. Ik heb mijn ogen uitgekeken. De tientallen zalen en kamers die vol staan of hangen met schilderijen, fresco's, beelden, antieke voorwerpen en wandkleden. Te veel om op te noemen maar ook te veel om allemaal in je op te nemen. Dus na een paar uurtjes nemen we even een heerlijk kopje koffie in de prachtige tuin, waar we een lekker plekje zoeken in het zonnetje.




Op kerstavond gaan we de sfeer van kerst proeven op het Sint-Pietersplein. We hopen iets van de dienst te kunnen zien op een groot scherm. Het is prachtig weer, beetje fris, maar we kunnen de dienst goed volgen. 





We hebben beide Kerstdagen nog voor de boeg en die gaan we wandelend door Rome. Het is prachtig weer, strak blauwe lucht, heerlijk zonnetje en dus nemen we de benenwagen. Ik ben een liefhebber van de boeken van Dan Brown. Het Bernini Mysteri is een van zijn boeken die zich afspeelt in Rome. De gebouwen en pleinen waar de kunstwerken van Bernini zich bevinden vormen de leidraad in het boek. Veel van de bezienswaardigheden uit de oudheid komen in het boek aan bod zoals: het Vaticaan, Pantheon, Engelenburg, Piazza Navone en een aantal kerken. We hebben ze allemaal bezocht.







Natuurlijk hebben we niet alleen maar cultuur gesnoven. Zeker hebben we ook genoten van het prachtige weer en dus regelmatig op een terras gegeten of een wijntje gedronken. 



En dan blijkt dat de Romeinse keuken een aantal heerlijke nieuwe gerechten voor ons in petto heeft. Eén ervan wil ik graag met jullie delen.
Dit was een pasta's die we hebben gegeten in de middeleeuwse wijk Trastevere. 
Gelukkig heb ik het recept kunnen bemachtigen. Ik ga hem zeker aan onze gasten op Agriturismo Ca'Betania serveren. Een echte aanrader!

Spaghetti Piccanti alla Calabrese

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g spaghetti
400 g aubergine
200 g rode paprika
50 g rode peper
1 stengel bleekselderij
3 teentjes knoflook, fijngehakt
50 g ansjovis
1 takje basilicum
chili-vlokken 
6 el olijfolie 
zout 

Bereiding:

Was de aubergine en snijd deze in kleine blokjes. Was de paprika en verwijder de zaadlijsten en snijd ook in kleine blokjes. Was de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve ringetjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in kleine stukjes. Meng de aubergine, de paprika, de rode peper en de bleekselderij en bestrooi de groente met zout. Laat afgedekt een paar uur tot 1 nacht uitlekken.* Spoel iets af en dep de groenten droog met keukenpapier.
Verhit de olie in een grote koekenpan, bak er de knoflook met de ansjovis in tot de ansjovis gesmolten is. Was de basilicum, schud droog en hak de blaadjes fijn.
Voeg de gemengde groenten, chili-vlokken naar smaak en de basilicum toe en bak al omscheppend tot de groente d gaar is. Kook intussen de pasta a dente. Giet de pasta af en vang iets van het kookvocht op. Meng de pasta met de saus en indien nodig de saus verdunnen met het kookvocht.


* Dek de groenten af met een bord en plaats daar een extra gewicht op zodat het vocht er goed af kan lopen.

Buon Appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten