vrijdag 27 januari 2017

Zin in de zomer!



Nog steeds is het volop winter bij ons in Mercatello sul Metauro. De strengste winter in decennia. Het vriest al sinds de jaarwisseling. In de afgelopen weken lag hier tussen de 70 en 100 cm sneeuw. Vandaag schijnt gelukkig de zon en dooit de sneeuw langzaam. We kunnen al een tijdje niet buiten werken, dus zit ik in de kamer en zijn we bezig met de website en dat soort klusjes. De eerste reserveringen voor de komende zomer zijn binnen. Het gaat eigenlijk best wel goed. Ik heb weer zin in het voorjaar en in de zomer. Terwijl ik binnen lekker bij ons kacheltje zit, gaan mijn gedachten terug naar de mooie warme zomers hier in Italië. Als ik de dikke laag sneeuw op ons terras zie kan ik me bijna niet voorstellen dat het hier straks weer tussen de 30 en 40 graden is. Wat een verschil. 




Sneeuw heeft natuurlijk zijn charmes, maar is voor ons ook erg belangrijk. Wij krijgen ons water uit een natuurlijke bron en met de sneeuw wordt onze bron optimaal gevoed. Als de sneeuw smelt dan trekt het smeltwater mooi langzaam de bodem in. Dit in tegenstelling tot de regenbuien. Het regenwater komt vaak zo overvloedig dat dit meteen naar de rivier de Metauro spoelt en er weinig in de bodem achterblijft. We hebben dus in de winter sneeuw nodig om in de zomer voldoende water in de bron te hebben.











In de afgelopen dagen hebben we een aantal mooie wandelingen gemaakt door het winterlandschap. Alles ziet er anders uit. Vanaf ons erf lopen we de heuvels in of naar beneden naar de rivier. Er heerst een vredige stilte in dit seizoen. Zelfs de Metauro was tot rust gekomen. Doorgaans stroomt het water behoorlijk snel door de rivier. In de winter soms zo hard en krachtig dat er hele bomen en dikke stenen worden meegevoerd naar de zee. Maar nu heeft het zo hard gevroren dat de rivier bedekt is met een dikke laag ijs. Een verstilde Metauro. Een soort winterslaap. Ook hier kan ik me niet voorstellen dat we over een paar maanden al weer in deze rivier zullen zwemmen. Ik krijg het al koud bij de gedachte alleen.









De zomers zijn hier prachtig, maar ook Italië heeft gewoon vier seizoenen, waar de winter er één van is. Een seizoen met een heel eigen karakter en sfeer. En laten we er dus maar volop van genieten, want over een paar weken klopt het voorjaar al weer aan de deur. Tijd voor winterkost dus. Deze week heb ik voor jullie een zalige ovenschotel met penne en tomatensaus, kruidige Italiaanse worstjes en mozzarella, met een heerlijk kaaskorstje gecombineerd met een frisse salade. 

Ovenschotel met worst en mozzarella

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g penne
450 g Italiaanse worstjes
1-2 bol mozzarella
1 grote of 2 kleine uien
1 blik tomatenblokjes
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
15 g basilicum
1 1/2 tl Italiaanse kruiden

Bereiding:

Snij de Italiaanse worstjes in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook en de basilicum fijn. Houd van de basilicum een paar blaadjes achter voor de garnering. Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.
Kook de penne halfgaar in een pan water met zout. Giet af en laat uitlekken.
Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de stukjes worst. Voeg na 3 minuten de ui en de knoflook toe en roer regelmatig om. Voeg daarna de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe. Breng aan de kook en laat het 6 tot 8 minuten pruttelen op een laag vuur. Voeg dan de penne en de basilicum toe. Meng goed door elkaar en schep dan alles in een ovenschaal. Verdeel er stukjes mozzarella over en zet de schaal 25 minuten in de voorverwarmde oven. 

Maak een heerlijke frisse salade om erbij te serveren.

Spinazie salade

Ingrediënten:

75 g spinazie
1 komkommer
1 el dyon mosterd
3 el olijfolie extra vergine
1 el witte wijnazijn
peper en zout

Bereiding:

Was de spinazie en komkommer. Snij de komkommer in linten met een dunschiller. Meng de spinazie en komkommer door elkaar. 
Maak de dressing van mosterd, olie en azijn en breng deze op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de spinaziesalade net voor het opdienen. 

Serveer de ovenschotel met een paar blaadjes basilicum, vers geraspte oude kaas en de spinaziesalade.

Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten