vrijdag 17 februari 2017

Hout!




Toen we ons huis kochten had deze geen verwarming. Alleen in de woonkeuken was een grote open haard. Dat is overigens heel normaal in de oude huizen op het platte land. Maar wij zitten ook graag in de winter er warmpjes bij, dus hebben we in ons eerste jaar een verwarming aangelegd met een CV-ketel die brandt op houtpallets. Heel verantwoord nietwaar. Er is echter geen betere (en mooiere) warmte dan die van een houtvuurtje. Dus stoken we in onze zitkamer en in de 'biblioteca' ook met een houtkachel. Heel behaaglijk en gezellig zo'n knetterend vuurtje. 
Klusje voor Bert


Bovendien is het ook gezellig om met elkaar een paar dagen per jaar, in de winter, hout te zagen in ons eigen bos. Het is een leuk en sportief klusje en op die steile hellingen zijn een paar extra handen best welkom. Bovendien hoef je een paar weken niet naar de sportschool, want het is best wel zwaar om de stammen naar boven te dragen. Het team Ca'Betania is al aardig op elkaar ingespeeld en in een paar dagen halen we genoeg hout naar boven om de hele winter van te kunnen stoken.  

Nadat we de bomen boven op het pad hebben gesleept, zoeken we de mooie rechte stukken eruit. Deze bewaren we voor het maken van palen voor het hekwerk en ander timmerwerk. Daarna gaan we de overige stukken op kachelmaat zagen en opstapelen in het houtschuurtje. Sommige stukken moeten worden gekloofd. Met de kloofbijl slaat Bert de stukken redelijk makkelijk op kachelmaat. Maar soms kent ie zijn eigen kracht niet en vliegen de stukken alle kanten op, met het gevolg dat ze weer naar beneden rollen.













De middel grote takken zagen we op maat voor onze pizza oven. We hebben een grote 'forno al legno' in de kamer. Als we deze gebruiken kunnen we de kachel wel uitzetten. En soms moeten de ramen zelfs open. Met het goede hout kan ik deze verwarmen tot bijna 500 graden. Perfect voor het maken van pizza's. Deze zijn in minder dan twee minuten klaar. Ik gebruik de ovens niet alleen voor het maken van pizza's, maar ook voor stoofschotels en -vlees. Lekker lang sudderen. 





De kleinere takken knippen we op maat voor de broodoven. Deze traditionele oven staat bij het terras en is helemaal gebouwd van natuursteen. Het is een hele klus om deze oven te gebruiken. We moeten wel een hele dag stoken om de oven op temperatuur te krijgen. En alleen met kleine takken wordt het heet genoeg. De stenen in de halfronde binnen-oven moeten helemaal wit worden van de hitte en dan kun je er meerdere dagen in bakken. 
Mooi werk als je verder niets te doen hebt.





En het resthout gebruiken we voor de vuurkorf en de terraskachel. Daar zitten we graag bij op onze vrije avond. Als het buiten lekker fris is, maken we een vuurtje, schenken we een glas wijn en genieten we van opstijgende vonken. Heel ontspannend en gezellig. Dolce far niente.


Voor jullie heb ik deze week een heerlijke winterse stoofpot gemaakt, vol met mediterrane smaken als sinaasappel, rozemarijn en knoflook

Mediterrane runderstoof

Ingredienten:
1 sinaasappel
150 g gerookte spekblokjes
2 uien, fijngesneden
5 teentjes knoflook, geperst
2 gedroogde rode pepertjes, fijngewreven
100 g winterwortel, in plakken
1/2 prei, in ringen
1 stengel bleekselderij, in ringen
25 g boter
1 kg runder(riblappen)vlees, in stukken van 5 X 5 cm
zout & peper
1 el tomatenpuree
30 verse rozemarijntakjes
3 dl rode wijn
1 el bloem

Bereidingswijze:
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil eraf. Bak het spek op laag vuur in 10 min. krokant. Voeg de ui, knoflook, gedroogde peper, winterwortel, prei en bleekselderij toe en bak de groenten 10 min zachtjes mee in het spekvet. Neem het spek en de groenten uit de pan. Verhit in dezelfde pan 2 el boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak op hoog vuur rondom bruin. Voeg de tomatenpuree en het spek-groenten mengsel toe en bak nog 1 min. Voeg het sinaasappelrasp, de rozemarijn-takjes, rode wijn en bouillon toe en breng alles tegen de kook aan. Doe een deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur ongeveer 3 uur stoven tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt. Roer 1 el boter zacht en meng dit met de bloem tot een pasta. Roer deze pasta door het stoofgerecht zodat het gerecht bindt. Warm het nog 10 min goed door.


         Serveer hem bij een brede lintpasta en roerbakken wilde spinazie.

                        BUON APPETITO!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten