vrijdag 24 februari 2017

La festa di Carnevale


Heb jij ook zo genoeg van de polonaise en wil je na jaren "Carnavallen" eens feestvieren op een andere manier? Wellicht is het dan een idee om een keer carnaval in Italië te vieren. Het Italiaanse carnaval kent geen boerenkielen, dansmariekes en prins met steek. Nee, schitterende maskers en stijlvolle kleurrijke kostuums zorgen voor bijzonder fotogenieke plaatjes. De prachtige carnavalskostuums- en maskers zijn absoluut het bezichtigen waard.  Iedere stad kent zo zijn eigen bijzondere carnavalstradities. Alleen al het feit dat 'la festa di carnevale' in Italië zo verschillend is van het carnaval in Nederland, kan een goede reden zijn om de Italiaanse variant eens te gaan ontdekken.





Carnaval is een feest met een religieuze achtergrond, dat vroeger gevierd werd op Vastenavond. Tegenwoordig is de periode van het carnaval uitgebreid tot vier à vijf dagen. Het feest begint komend weekend en duurt tot dinsdag middernacht. Op Aswoensdag begint het vasten. Vastenavond (dinsdag) is dus de avond vóór de vasten. 


Vrijwel alle Italianen zijn rooms-katholiek, maar lang niet overal wordt 
'la festa di carnevale' uitbundig gevierd. In onze regio beperkt zich carnaval tot een kinderfeest en de iets oudere jeugd, ook Bram en Jolein, gaan naar een carnavalsfeest in de discotheek. Uitzondering is het kuststadje Fano, op een uurtje rijden van ons. Hier wordt dit feest wel uitbundig gevierd met o.a. een hele grote optocht van schitterende praalwagens en heel veel eten. 
Het woord carnaval komt van 'carne vale', wat in het latijn 'vlees vaarwel' betekent. Nu vast men vrijwel niet meer na de carnaval en is de religieuze kant grotendeels verdwenen. Het is nu vooral een feest geworden waar iedereen even de remmen los gooit.














Het beroemdste carnaval in Italië is toch wel het carnaval van Venezia. Bij dit carnaval is het absoluut not done om in clownskostuum of boerenkiel rond te lopen en te hossen. Met schitterende maskers en kostuums staat het Carnevale di Venezia geheel in het teken van 'fare la bella figura' (er prachtig uitzien).


Zoals altijd in Italië speelt ook bij 'la festa di carnevale' het eten een belangrijke rol. 
La fritella zijn typische zoete lekkernijen die in Italië met carnaval gegeten worden. Er zijn diverse soorten fritelle waarvan "Le Chiacchiere" een hele bekende is. De geur van frituur, de smaak van gesuikerd deeg en de vrolijkheid van het feest: alles in een.



Le Chiacchiere
Ingrediënten:

300 gram bloem
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
6 eetlepels suiker
3 eetlepels olie
2 eetlepels poedersuiker
frituurolie

Bereidingswijze:

Maak van de bloem, de suiker en de bakpoeder op het aanrechtblad een bergje. Maak er een kuiltje in en giet hierin de olie en breek de eieren. Werk de olie en de eieren voorzichtig in de bloem. Kneed daarna goed door tot er een soepel deeg ontstaat dat niet aan je handen plakt. Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Bestrooi je werkblad wel af en toe met wat bloem. Radeer of snijd er allerlei verschillende vormen uit en frituur ze in hete frituurolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met poedersuiker en laat ze afkoelen.










Alaaf & buon appetito

Geen opmerkingen:

Een reactie posten