vrijdag 14 april 2017

Pasen


Dit jaar krijgen we op Ca'Betania een heel bijzonder paasweekend. We zitten nog volop in de verbouwing van ons restaurant. Er wordt door ons en de bouwvakkers hard en goed gewerkt en volgens mij wordt het heel mooi. Maar er is nog veel te doen. 
We weten heel goed wat en hoe we het willen hebben, maar om dat duidelijk te maken aan de 'muratori, is vaak een hele uitdaging. We worden vaak geroepen om even te duiden hoe ze bepaalde dingen moeten maken. Als je een oud huis wilt verbouwen kom je  vaak allerlei verrassingen tegen. Niks is recht of logisch en dus moeten we erg creatief zijn om het te maken zoals we het hebben willen. 


Het meest spannend vond ik toch wel het doorbreken van de dikke muur tussen onze keuken en de nieuwe kamer. Eerst werd alles van beide kanten goed gestut en toen werd de muur van een dikke 70 cm. breed steen voor steen afgebroken. Er zaten stenen tussen van wel 100 kilo. Zo'n muurtje druk je dus ook niet zomaar omver. Maar ons is het wel gelukt. En met antieke bouwmaterialen hebben we de nieuwe doorgang weer opgebouwd.



Ook hebben buiten de entree en het aanzien van het huis veranderd. Het terrein voor de ingang lag helemaal open, dus toen hadden we de kans om er weer iets moois van te maken. Als alle 'pozzetti' in de grond zitten, worden deze weer toegedekt. We hebben de entree afgewerkt met een mooie bloembak en een looppad van mooie platte rotsen.


Sinds gisteren hebben Bram en Jolein vakantie van school en ze helpen thuis lekker mee. Alle hulp is welkom en vele handen maken ligt werk. En het is nog gezellig ook met die twee erbij.





Aan het eind van de dag, als de bouwvakkers al naar huis zijn, doen we het mooiste klusje van de dag. Snoei- en afvalhout opbranden onder het genot van een hapje en een drankje. Onder het toeziend oog van Boris natuurlijk, want ook hij hoort erbij. Het is een klein houtstapeltje maar zo hebben wij ons eigen paasvuur.

In het paasweekend zijn er veel activiteiten in Mercatello sul Metauro en omgeving. Pasen hoeft, in tegenstelling tot het kerstfeest, niet perse in huiselijke kring te worden gevierd. Het spreekwoord hier zegt: 'Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi'. De Italianen trekken er met Pasen graag op uit en om 'mezzo giorno' geniet men met vrienden van de 'pranzo traditionale'.  

Volgens mij is het in Nederland nog steeds het ontbijt of brunch de belangrijkste maaltijd tijdens Pasen. Daarom geef ik jullie nu een van mijn favoriete broodrecepten. Een makkelijk recept voor een heerlijk en mooi Paasbrood. 

Brioche-Breekbrood

Ingrediƫnten voor 1 brood:

500 gr. meel type 0 of patentbloem
70 gr. suiker
10 gr. droge gist
3 eieren
150 ml. melk
90 gr. gesmolten boter
8 gr. zout

Gesmolten boter en poedersuiker voor de garnering.
Een ronde of vierkante taartvorm.

Voor dit brood start ik de bereiding ruim een etmaal van te voren. Het deeg heeft namelijk veel tijd nodig om te rusten. 

Bereiding:

Weeg de eieren in een grote kom en vul aan met melk totdat je 290 gr. hebt. Doe hierbij de gesmolten boter en het zout en klop het 1 minuut flink door. Voeg suiker en gist toe aan het meel en meng het door aan het eimengsel. Het moet een glad en homogeen deeg worden. Ik gebruik hiervoor mijn Kenwood kMix keukenmachine. Ideaal! Laat het deeg nu 2 uur rusten bij kamertemperatuur.

Stort het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg een paar keer goed door. Leg het terug in de kom, dek af met huishoudfolie en zet het in de koelkast voor minimaal 24 uur.

Neem het deeg uit de koelkast. Nu is het tijd om je brood vorm te geven.
Gebruik een taartvorm naar keuze. Vet de taartvorm in en bestuif met bloem (bakpapier kan ook).
Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg hierop. Verdeel het in 16 gelijke stukjes en maak van elk deegstuk een balletje. Leg de balletjes met de naad naar onderen in de taartvorm. Bestrijk de balletjes met gesmolten boter en dek af met huishoudfolie. Laat het deeg 2 uur rijzen, het moet minimaal verdubbeld zijn in volume. Als dat niet zo is gewoon geduld hebben en nog even laten staan.

Oven voorverwarmen op 175° graden (hete lucht) en het breekbrood in 25 minuten gaar en mooi bruin bakken.
Haal het brood uit de taartvorm en laat afkoelen op een rooster. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.


Ik heb deze keer een zacht kaasje, waarin ik een paar teentjes knoflook en takjes rozemarijn had gestoken,  meegebakken. Heerlijk voor een uitgebreide lunch. Maar natuurlijk kan je de balletjes deeg ook vullen met een lepeltje jam of een blokje chocolade. 




Buon appetito en voor iedereen hele fijne paasdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten