vrijdag 12 mei 2017

Nieuwe bewoners


Afgelopen woensdag hebben zes nieuwe bewoners hun intrek genomen in het kakel-hok van Ca'Betania. Sinds we vorig jaar ons mooie kippenhok hebben gebouwd, zijn we gestart met 10 kippen. Drie bruine, drie zwarte en 4 witte kippen. Al vrij snel begonnen ze goed te leggen en voor we het wisten hadden we meer dan genoeg eieren voor ons vieren. Ik vind het prachtig en het is een feest om iedere dag een paar keer naar m'n kippen te lopen en eieren te rapen. Heerlijk zo'n vers eitje bij het ontbijt, voor het bakken en koken en natuurlijk voor het maken van verse pasta.













Roofvogels

Nadat het gastenseizoen voorbij was, hebben we de kippen meer ruimte gegeven en over het hele erf laten scharrelen. Zo hebben we onze eigen vrije uitloop kippen. Boris vond het prima en de eieren werden iedere dag dikker en aanvankelijk ook talrijker. Maar ieder voordeel heeft z'n nadeel. Al vrij snel kregen ook de roofvogels onze kippen in het vizier. Dat hadden we niet verwacht. Toen de bomen kaal begonnen te worden, hadden de rovers vrij spel. 
Soms zagen we de kippen over het erf rennen naar hun hok, of doken ze allemaal onder de struiken. Tot ik op een dag een paniekerig gekakel hoorde. Ik ging snel naar buiten en bij de ingang van de groentetuin zag ik een gewonde witte kip liggen. Ik zag nog net een enorme vogel wegvliegen, die onze kip had aangevallen. Een slangenarend. Prachtig beest, daar niet van, maar absoluut geen vegetariër.
Ik heb de kip snel naar het hok gebracht maar zag wel dat zij erg gewond was. De volgende ochtend was de kip dood. Na deze kip volgden er nog een paar aanvallen van de roofvogels op onze kippen. De witte gingen als eerst. Aan het eind van de winter hadden we nog maar vier kippen. Twee bruine en twee zwarte. Vorige week hebben we de bewegingsruimte voor de kippen weer ingeperkt tot hun eigen kippenrennetje. Van vrij uitloop kippen zijn het nu weer gewone scharrelkippen geworden. En we hebben er zes bijgehaald. Drie bruine en drie zwarte. Geen witte kippen meer voor ons. We gaan ze goed verzorgen en hopen ook weer op tien eieren per dag.

En het slangenarend paartje heeft, zoals ieder jaar, weer een nest in de buurt. Maar gelukkig zijn er genoeg reptielen om hun jongen te voeden. De kippen zijn voorlopig veilig onder het bladerdak.











Kennismaken

's Avonds hebben we de nieuwe kippen bij de andere kippen in het hok gezet. We hadden gewacht tot het donker was, want dan blijven ze mooi rustig. Dus de echte kennismaking kwam de volgende ochtend bij zonsopkomst. Goeiendag wat een herrie. Dan heb je geen haan nodig om wakker te worden. 




Pikorde

De zes nieuwe kippen werden belaagd door de vier die we al hadden. Oké, ik snap dat ze moeten uitvechten wie de baas is, maar ik had even het gevoel dat ik moest ingrijpen. Er is ook bij kippen sprake van een pikorde. En deze werd duidelijk met heel veel gekibbel vastgesteld. Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd. Wat mij betreft maken ze zich vanaf nu druk om de dingen die er echt toe doen...eieren leggen.












We maken het voor onze kippen zo comfortabel mogelijk, zodat ze veel eieren gaan leggen. Deze eieren serveren we 's ochtends bij het ontbijt. Maar ook gebruik ik ze om voor al mijn baksels en om pasta te maken. Maar weet je wat ook erg lekker is? Sabayon!


Recept: Sabayon



Ingrediënten voor 6 personen:

250 g suiker
2 1/2 dl witte wijn
6 eidooiers


Bereiding:

Zet een pan met water op waarin je de sabayon au bain marie kunt bereiden. Suiker en eieren in een metalen kom doen en luchtig kloppen. Wijn toevoegen en goed doorroeren. Als het water kookt de kom op de pan plaatsen en al roerend de sabayon verwarmen tot het de juiste dikte heeft. De kom mag het water niet raken. 

Serveren:

  • Warm serveren met een Italiaanse lepelbiscuit (lange vinger).
  • Koud serveren in coupes met een rozet slagroom.
  • Als warme saus bij roomijs of vers fruit .



Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten