vrijdag 18 augustus 2017

Happen en stappen

                                     

Happen & stappen

De Italiaanse najaarszon, in herfstkleuren getooide heuvels met pittoreske dorpjes, heerlijke streekgerechten & wijnen. Het najaar is dé periode om intens te genieten van al het moois én lekkers dat Le Marche te bieden heeft. Ik wil je het graag allemaal laten zien tijdens de happen & stappen week. 



"Happen & Stappen met Aaltje" vanaf Agriturismo Ca'Betania. Samen een week lang wandelen, koken en leuke culinaire uitstapjes maken. 
Ik heb al een voorbeeld programma gemaakt. Maar deze kan uiteraard in overleg worden aangepast. De happen & stappenweek kan plaatsvinden in de maanden september, oktober en november.


Tijdens de uitstapjes bezoeken we diverse leuke stadjes, een biologische boerderij en een wijnhuis. Hier krijgen we een rondleiding en gaan we kennis maken met heerlijke wijnen, olijfoliën en andere typische Italiaanse streekproducten, zoals truffels en bijzondere kaassoorten. 













En er zeker is er tijd voor ontspanning. We gaan te voet de nabije omgeving van Agriturismo Ca'Betania verkennen. Lekker wandelen door de heuvels van Montefeltro over glooiende paden met prachtige uitzichten en overweldigende natuur. Desgewenst gaan we ook truffels zoeken onder leiding van een 'cacciatore di tartufi' met z'n honden.













Tijdens de kookworkshops maken we samen een heerlijk Italiaans menu, al dan niet met een echte "Nonna" uit het dorp. De primi is altijd een pasta gerecht, die we tijdens de workshop natuurlijk vers gaan maken. We werken zoveel mogelijk met verse, biologische ingrediënten van onze eigen agriturismo.

















Houd jij van het Italiaanse buitenleven, wandelen, lekker eten...kortom "La dolce vita"?

Meldt je aan bij Agriturismo Ca'Betania




En natuurlijk gaan we de pasta zelf maken op traditionele wijze...'Al Mano'.



Basisdeeg pasta voor 4 personen:

400 gr. meel (liefst Italiaanse '00', doppio zero) en iets extra voor op de deegplank (of tafel of aanrecht) 
4 eieren
beetje zout


Zeef het meel en leg het op de deegplank. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Werk er met een draaiende beweging van je vingertoppen beetje bij beetje het meel door en kneed dan ongeveer 10 minuten. Het moet een stevig maar satijn zacht deeg worden. Voeg wat bloem toe als het deeg te zacht is, of kneed met vochtige handen wat water bij als het deeg te droog is. Maak er een bal van en pak het deeg in plasticfolie. Laat deze minstens een half uur in de koelkast rusten.





Voor vandaag rol ik het deeg met de hand uit tot een grote lap en ga er tagliatelle van snijden. Zet een dienblad klaar met bakpapier en strooi hier iets meel op. Rol de deegbal uit tot een grote lap van ongeveer 2 mm. dikte. 
Daarna rol ik beide korte zijden van de deeglap naar het midden toe en snijd reepjes van een halve cm. Schuif nu met je vinger onder de pastareepjes om zo 5 of 6 reepjes op te pakken en los te schudden. Je kunt op deze manier zien of alles goed los van elkaar is. 




















Maak mooie vogelnestjes van de deegreepjes door met een draaiende beweging deze op het klaarstaande dienblad te leggen. Bestuif de vogelnestjes met een beetje meel, zodat ze niet aan elkaar plakken. 


Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Voeg een theelepel zout per liter water toe. Kook de pasta in 1-2 minuten beetgaar 'a dente' en serveer met saus naar keuze. In een van mijn volgende blogposts zal ik een aantal sausen behandelen. 


Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten