vrijdag 25 augustus 2017

Masterchefjes op Ca'Betania


"Wauw, wat is deze pasta lekker!" Dit was een van de reacties van onze jonge gasten in de afgelopen week. Ik vertelde haar dat ik alle pasta die ik serveer zelf maak, inclusief de pastasaus van verse ingrediënten. Dat wilde zij ook graag leren. En zo ontstond het idee voor een kookworkshop voor kinderen:"Kinderen koken voor de ouders."

Jolein is vandaag de chef. Ze doet het geweldig.















Een keuken vol kinderen

Na een welkomstdrankje heb ik onze jonge gasten een rondleiding door de keuken en cantina van Ca'Betania gegeven. Zo weten ze waar alles te vinden is en maken ze al een beetje kennis met de keukeninstrumenten. Dan wordt het tijd om de schorten uit te delen. Jolein verdeelt de taken en we gaan aan het werk. We beginnen met deeg maken en kneden. Lekker knoeien met je handen!


 













Too many cooks in the kitchen?

De kinderen genieten enorm van het eten maken. Ze zien en ervaren wat het is om allerlei ingrediënten samen te voegen en te bewerken tot dat er herkenbare vormen ontstaan. En wat vinden ze het leuk om met lekkere dingen bezig te zijn. Natuurlijk tussendoor af en toe lekker een beetje snoepen. Zo nu en dan komen de ouders een kijkje nemen. Ze mogen nog net een foto maken, maar worden daarna snel weer de keuken uitgewerkt. We willen niet te veel pottenkijkers. Je weet wat er gebeurd als er te veel koks in de keuken zijn..... Dat komt de maaltijd niet ten goede. 



Samen kokkerellen

Het menu hebben ze samen met chef Jolein bedacht. Natuurlijk moest als primi de pasta op het menu met de heerlijke tomatensaus. Als secondi (hoofdgerecht) werd gekozen voor een hamburger met patat. Dat vond de chef prima mits de frietjes, mayonaise en ketchup wel zelf werden gemaakt. Dat vonden de jonge masterchefjes geen probleem. Want tijdens de workshop wordt er niet gewerkt met zakjes en pakjes, maar met verse, pure en natuurlijke producten. We maken hier alles zelf, dus ook de patat en de frietsaus. En het resultaat dat mag er zijn. Om je vingers bij op te eten. 
Het team heeft enorm hun best gedaan om een heerlijke maaltijd te bereiden. Super trots op ze.















Brownies

Als dessert hadden ze brownies gebakken. Deze werden geserveerd met een lekkere bol vanille-ijs. Het was een hele gezellige, leuke en creatieve middag. Het was super om, samen met mijn chef Jolein, te koken met deze leuke groep kinderen. Lekker leergierig en enthousiast. Alles zelf doen van maken tot koken tot serveren tot afwassen.







Eet-feestje

Het echte feestje komt als we met elkaar aan tafel gaan. Nadat één van de masterchefjes uitleg heeft gegeven genieten we samen van al het zelf gemaakte lekkers. Kinderen vertellen vol enthousiasme wat ze hebben gekookt en hoe het is bereid. Ouders zijn verrast en genieten van al het lekkers wat op tafel komt. Een lange tafel vol Nederlanders met Italiaanse gezelligheid.









De farfalla serveren we met een tomatensaus."Passata" heet dat in het Italiaans. Deze is -zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn - "Fatto in casa". Met minder nemen we geen genoegen. Op verzoek van onze masterchefjes volgt hier het geheim van mijn passata:

Recept: Verse tomatensaus



Ingrediënten:
750 g rijpe(pruim)tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
2 tl suiker*
1 tl oregano
15 blaadjes basilicum
1 takje rozemarijn
1 - 1,5 dl kruidenbouillon
zout en peper

Bereiding:
Pel en snipper de ui en de knoflook. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook op een matig hoog vuur aan voor 5 minuten. Snij de tomaat in blokjes en bak mee. Af en toe roeren. Voeg na 5 minuten de overige ingrediënten toe en laat de saus minstens een half uurtje pruttelen. Haal de saus door een zeef en laat eventueel nog een beetje inkoken tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Breng op smaak met zout en peper.

Tip: 
De suiker verzacht de zure smaak van de tomaten en maakt de smaakt zachter.


Buon appetito.

1 opmerking: