zondag 1 oktober 2017

Truffel feesten.


De R is in de maand en dat betekent dat we richting de herfst gaan. Maar omdat het elke dag nog mooi weer is heb ik dat gevoel nog helemaal niet. Onze gasten en wij genieten van de heerlijke na-jaars zon hier op “Ca’Betania”. De avonden en nachten koelen wel iets af, maar de dagen zijn heerlijk zonnig en aangenaam warm.
















In de herfst start ook weer het nieuwe truffelseizoen. Truffels worden er in onze regio volop gevonden. Zowel witte als zwarte. De start van het nieuwe seizoen wordt hier groots gevierd, zoals als alles in Italië wat met eten te maken heeft. Op de talrijke lokale truffelfeesten staan de truffeljagers om hun zojuist gevonden truffels te verkopen. Ook worden er nieuwe-oogst streek producten aangeboden zoals olijf-olie, wijnen, kazen, salami’s, prosciutto en groenten & fruit. Tijdens deze periode komen er weer nieuwe gasten om te genieten van al deze lekkernijen en voor een bezoek aan één van de lokale truffelmarkten. Kijk op de website van Agriturismo Ca’Betania voor de locaties en data.  
















Een truffel is een kostbare zwam die onder de grond, of op de wortel van verschillende  bomen groeit. De truffel wordt in Nederland gebruikt in de luxere restaurants en wordt beschouwd als een delicatesse. In de streek waar ze gevonden worden staan ze in elk restaurant op de kaart...ook op die van ons.



Het zwarte en witte goud






Vanaf Agriturismo Ca’Betania organiseren wij ook truffelzoektochten. In de vroege ochtend nemen we je mee naar de mooiste plekjes in onze regio. Samen met een truffeljager en zijn honden gaan we op zoek naar het zwart & witte goud. Want in de maanden oktober, november en december worden niet alleen de zwarte, maar ook de zeldzame en zeer kostbare en smaakvolle witte truffels gevonden.






Natuurlijk hopen we op een goede vangst, want bij thuiskomst gaan we samen de keuken in om een heerlijke truffelmaaltijd te bereiden. Eerst maken we de gevonden truffels schoon met een droog borsteltje. Maak de truffel zelf nooit nat want dan verliest deze veel smaak. Verse truffels blijven na de oogst nog 5 tot 7 dagen krachtig van smaak. Het beste is natuurlijk om gevonden truffels dezelfde dag te gebruiken voor de maaltijd. Maar je kunt dit ook een aantal dagen uitstellen. Ze kunnen het beste worden bewaard in een linnen doek of keukenpapier (de truffel moet kunnen ademen). Bewaar de truffel in een donkere koele ruimte.


Truffelboter

Een goede basis voor een truffelgerecht is een truffelboter van verse truffels.
Neem hiervoor roomboter van goede kwaliteit. Zorg dat de boter zacht is maar niet vloeibaar. Rasp en meng een kleine truffel met de boter. Hoe meer truffel je gebruikt des te sterker de smaak van de boter. 
De boter kan gebruikt worden om “Crostini” (kleine warme geroosterde plakjes brood) te bereiden of om een bijzondere smaak te geven aan gegrild vlees.


Crostini met truffelboter

Snijd kleine plakjes van (oud) brood en besprenkel ze met goede extra vergine olijfolie. Bestrooi met peper en zout en zet ze 8 min in een warme oven van 200 graden. Besmeer de crostini met de truffelboter en schaaf er nog iets verse truffel overheen. Serveer de broodjes als ze nog warm zijn.



Ons hoofdgerecht is tagliatelle met truffels. We gaan beginnen om de verse tagliatelle te maken. 
Als je nogmaals wilt nalezen hoe je dit maakt kijk hier voor een uitgebreide uitleg.











Recept: Tagliatelle al tartufo





Maak de truffels schoon met een borsteltje. Maak de truffel zelf nooit nat! 





Ingrediënten:

400 g verse tagliatelle 
2 zwarte truffels van ca. 15 gram
8 ansjovis filet op olie
70 g boter
80 g parmezaan
zout





Bereiding:

Begin een uurtje of drie vòòrdat de pasta moet worden gekookt, zodat de truffelsmaak goed in de botersaus kan trekken. 
Rasp de truffels met een speciale truffelschaaf tot flinterdunne plakjes. Leg een aantal plakjes achteruit voor de garnering. Verkruimel de rest van de truffel in kleine stukjes. Smelt de boter samen met de ansjovis op zo laag mogelijk vuur in een pannetje en draai het vuur uit zodra de boter gesmolten is. Roer de verkruimelde truffels met een mespuntje zout door de boter. Zet de pan op kamertemperatuur weg.
Zet een grote pan water op. Rasp de parmezaan. Warm de truffelboter weer even op laag vuur op. Kook het water, doe er dan ruim zout bij en kook de pasta a dente. Giet de pasta af maar houd een kopje kookwater apart. Doe de pasta terug in de pan. Roer er een scheutje kookwater door, een flinke eetlepel kaas en de truffelboter. Leg de tagliatelle op voorverwarmde borden en strooi er nog wat parmezaan over. Garneer met een paar plakjes truffel en dien meteen op.



Buon apetitto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten