vrijdag 3 november 2017

Griezelen


Halloween is een bijzonder feest. Het is van origine een Keltisch oogstfeest en is overgewaaid vanuit Engeland naar de rest van de wereld. De Kelten vierden op 31 oktober het einde van het oogstseizoen. Met de oogst in de schuur en het vee op stal was het tijd voor een feest. Geen slecht idee lijkt me.

Ook geloofden de Kelten dat het voor de zielen van hun voorouders mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om hun voorouders te eren werden grote feestmalen gegeven. Maar met deze zielen kwamen helaas ook de demonen. 
Om zich te beschermen tegen deze wezens werden grote vreugdevuren aangestoken en men verkleedde zich. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat men zich verkleed met Halloween.

















Voor mij markeert Halloween ook het einde van een oogstseizoen, maar ook het begin van de herfst. Ook bij ons op de agriturismo is de oogst binnen en het gasten seizoen is voorbij. Wij doen nu weer andere dingen, zoals dagelijks een lange wandeling met Boris, iets waar we samen erg van genieten. De natuur in de heuvels rond ons huis kleurt prachtig. Zoveel verschillende tinten geel, rood, bruin en oranje kleuren de bomen en kondigen de herfst aan. Al deze mooie kleuren komen terug in het gerecht van vandaag.






De pompoen is onlosmakelijk met Halloween verbonden. We versieren ons huis en daarin kan deze prachtige vrucht met een kaarsje erin niet ontbreken. Je kan er leuke figuren en griezelige koppen van maken. Pompoenen zijn er in diverse soorten, vormen en kleuren. En als je ze tòch gaat uithollen kun je van het vruchtvlees heerlijke gerechten maken. Vaak wordt er van het vruchtvlees pompoen-soep gemaakt. Heel lekker hoor, maar er is zoveel meer mogelijk. Lekker roosteren of grillen en dan verwerken in een risotto. Ik heb ook al gnocchi gemaakt met pompoen. Super lekker. Misschien deel ik dit recept nog wel eens via deze blog. Maar deze keer heb ik gekozen voor een stamppot, want het seizoen voor de stampotten is weer aangebroken. Een stamppot eten is misschien wel niet écht Italiaans, maar deze is zo lekker dat ik het recept graag met jullie wil delen.


Pittige pompoenstamppot met gehakt.



Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg kruimige aardappels
1 stevige hokkaido pompoen 
(ca. 750 gr. vruchtvlees)
zout 
3 teentjes knoflook
5 el olijfolie
300 g rundergehakt
1-2 el sambal
1 tl korianderzaad
1-2 el zoute ketjap
50 ml melk



Bereiding:
Schil de aardappels , was en halveer ze. Maak de pompoen schoon en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten. Snijd 2/3 van de pompoen in grove stukken. Breng de aardappels met de pompoen in een pan met een beetje zout aan de kook. Kook ze gaar in ca. 25 minuten.
Snijd de overige pompoen in dunne partjes. Pel en snipper de knoflook. Verhit 3 el olie en een wok en roerbak er de pompoenpartjes in en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg 1-2 el sambal en het korianderzaad toe en roerbak kort mee. Breng op smaak met 1-2 el ketjap.
Verhit de melk tot lauwwarm. Stamp de aardappelen en pompoen fijn met 2 el olie en de warme melk. Breng eventueel op smaak met extra sambal en/of ketjap. 
Schep de stamppot over warme borden en verdeel de pittige pompoen met gehakt eroverheen.



Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie en meld je aan als volger van mijn blog.
Buon apetitto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten