vrijdag 17 november 2017

Op ontdekkingstocht in Le Marche naar...


Waar je ook je ontdekkingstocht start, Le Marche is overal mooi. Onze, Jolein en ik, ontdekkingstocht bracht ons afgelopen zondag naar Cartoceto. We hadden samen Bert naar de trein gebracht. Hij is de komende twee weken in Nederland voor zijn werk voor Agriterra. Cartoceto lag op onze route die dag.
Cartoceto staat al lang op mijn lijstje om een keer te bezoeken. Op dit moment is hier de olijvenoogst in volle gang. Bij zo'n oogst hoort weer een feest. Juist dit weekend was er het jaarlijkse 'Festa dell'olive'. Jolein en ik zijn wel van de marktjes met allerlei lekkernijen, en dus gingen wij samen naar Cartoceto. Onder het mom van "Wat heeft onze regio te bieden" bezochten we deze culinaire markt in het prachtige stadje. Maar eerst via een prachtige kustroute nog even de zee zien.




 











De komende periode zal ik in mijn blog aandacht gaan schenken aan al die
leuke kleine dorpjes in onze omgeving die een bezoekje waard zijn. Deze week dus Cartoceto. 



Cartoceto is een klein stadje en is het centrum van de olijfindustrie in Le Marche. Het ligt op een klein uurtje rijden vanaf Ca'Betania. Cartoceto is maar enkele straten groot. Het heeft een gezellig plein met een aantal leuke bars en trattoria's. Het stadje wordt helemaal omgeven door met olijfbomen begroeide heuvels. 







Olijfolie

In heel Midden & Zuid-Italië wordt olijfolie gemaakt. De smaak varieert van regio tot regio. Dat ligt aan het type olijf, maar ook aan de omstandigheden waar onder de olijven groeien. Vele kleine en grote fabrikanten persen hier hun eigen olijfolie. Maar het neusje van de zalm is de olijfolie uit Cartoceto. De olijfolie uit Cartoceto is een mengeling van verschillende olijfsoorten, heeft een frisse geur en een zacht kruidige smaak. Cartoceto presenteert zich als de Città dell’olio. In het dorp vind je olijfmolens en een olijfoliemuseum die bezocht kunnen worden.


Italiaanse delicatessen

Cartoceto heeft, vindt men hier, een van de bekendste delicatessenwinkels van Italië: Gastronomia Beltrami. De eigenaar, Vittorio Beltrami, is een wandelende encyclopedie die alle wijnboeren, kaasmakers, likeurstokers en hamrokers van Le Marche bij naam kent. In zijn delicatessenzaak, die in heel Italië bekend is, kan je olie kopen. “Vittorio Beltrami”, de “Capo” van deze familiezaak kent alle authentieke producenten van wijnen, kazen, olie, grappa uit Le Marche. Op het terras voor de familie-winkel kan je heerlijk lunchen of genieten van een proeverij met een heerlijk glas wijn. Een echte aanrader!













In het Italiaanse najaarszonnetje hebben we heerlijk over de markt geslenterd. Er is zoveel te zien. Men zit buiten te eten er er wordt ook overal buiten gekookt. Iedereen doet zijn best om zijn product aan de man te brengen.



Diverse kazen, wijn, en vele verschillende soorten olijfolie waren er te proeven. En ja...dat hebben we ook gedaan, zoals je ook op de huishoudbeurs doet. 
Het resultaat waren een paar flesjes heerlijke olijfolie en een aantal stukjes kaas. We waren zeer tevreden.




Diverse trattoria's en lokale cantina's hadden voor deze markt hun keuken naar buiten verplaatst. Hier werden de traditionele gerechten klaargemaakt, maar vooral veel pasta met heerlijke sausen. Overal hing een heerlijke geur en Jolein en ik kregen trek. We zochten een mooi plekje en namen een pasta al ragù, buiten gekookt. 













Bij ons thuis is deze saus een van de favorieten en dus zet ik deze pasta regelmatig op tafel. Meestal maak ik een hele grote pan vol, want deze saus is heel goed in te vriezen. Handig als je een keer wat minder tijd hebt om te koken. Dan zet je in een mum van tijd toch een heerlijk gerecht op tafel. Serveer de pasta met een frisse groene salade en je maaltijd is compleet.



Pasta al Ragu

Ingrediënten voor 6 personen:




Olijfolie
4 plakken pancetta
2 witte uien, fijn gesneden
4 wortels, fijn gesneden
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 tl gedroogde oregano
2 takjes verse rozemarijn
handje verse basilicum (inclusief steeltjes)
2 blaadjes laurier
snuf chili vlokken, naar smaak
600 gram gehakt (naar keuze)
250 ml witte wijn
250 ml melk
2 blikken tomaten, (elk 400 gram)
klein scheutje balsamico
zout & peper




Bereiding:
Zet een braadpan op het vuur met hierin een scheutje olijfolie. Snijd de pancetta in kleine stukken en fruit deze rustig aan tot ze lichtbruin zijn. Voeg de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij erbij, roer regelmatig en fruit aan tot de ui glazig begint te worden. Voeg de knoflook, oregano, rozemarijn, basilicum, laurier en chili vlokken erbij. Breng op smaak met zout en peper. Fruit aan tot de knoflook begint te geuren. Doe de gehakt erbij en bak bruin. Voeg de melk toe en laat ook dit helemaal inkoken. Blus het geheel af met de witte wijn, en laat het inkoken tot al het vocht is verdampt.

Nu kunnen de tomaten uit blik erbij. 
Laat voor minimaal een paar uur pruttelen op een laag vuur. Controleer af en toe of de pan niet droog kookt. Voeg er anders een beetje extra water aan toe. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg op het eind een scheutje goede kwaliteit balsamicoazijn eraan toe.


Zet een grote pan met gezouten water op het vuur, kook hierin de pasta naar keuze tot al dente. Giet af, voeg de saus toe aan de pasta en schep alles goed om. Serveer met Parmezaanse kaas.

Buon apetitto. 


Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie onder aan deze blog of via FB. 
Vind jij het leuk om mijn blog te lezen...meld je dan aan als volger van mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten