vrijdag 17 november 2017

Op ontdekkingstocht in Le Marche naar...


Waar je ook je ontdekkingstocht start, Le Marche is overal mooi. Onze, Jolein en ik, ontdekkingstocht bracht ons afgelopen zondag naar Cartoceto. We hadden samen Bert naar de trein gebracht. Hij is de komende twee weken in Nederland voor zijn werk voor Agriterra. Cartoceto lag op onze route die dag.
Cartoceto staat al lang op mijn lijstje om een keer te bezoeken. Op dit moment is hier de olijvenoogst in volle gang. Bij zo'n oogst hoort weer een feest. Juist dit weekend was er het jaarlijkse 'Festa dell'olive'. Jolein en ik zijn wel van de marktjes met allerlei lekkernijen, en dus gingen wij samen naar Cartoceto. Onder het mom van "Wat heeft onze regio te bieden" bezochten we deze culinaire markt in het prachtige stadje. Maar eerst via een prachtige kustroute nog even de zee zien.




 











De komende periode zal ik in mijn blog aandacht gaan schenken aan al die
leuke kleine dorpjes in onze omgeving die een bezoekje waard zijn. Deze week dus Cartoceto. 



Cartoceto is een klein stadje en is het centrum van de olijfindustrie in Le Marche. Het ligt op een klein uurtje rijden vanaf Ca'Betania. Cartoceto is maar enkele straten groot. Het heeft een gezellig plein met een aantal leuke bars en trattoria's. Het stadje wordt helemaal omgeven door met olijfbomen begroeide heuvels. 







Olijfolie

In heel Midden & Zuid-Italië wordt olijfolie gemaakt. De smaak varieert van regio tot regio. Dat ligt aan het type olijf, maar ook aan de omstandigheden waar onder de olijven groeien. Vele kleine en grote fabrikanten persen hier hun eigen olijfolie. Maar het neusje van de zalm is de olijfolie uit Cartoceto. De olijfolie uit Cartoceto is een mengeling van verschillende olijfsoorten, heeft een frisse geur en een zacht kruidige smaak. Cartoceto presenteert zich als de Città dell’olio. In het dorp vind je olijfmolens en een olijfoliemuseum die bezocht kunnen worden.


Italiaanse delicatessen

Cartoceto heeft, vindt men hier, een van de bekendste delicatessenwinkels van Italië: Gastronomia Beltrami. De eigenaar, Vittorio Beltrami, is een wandelende encyclopedie die alle wijnboeren, kaasmakers, likeurstokers en hamrokers van Le Marche bij naam kent. In zijn delicatessenzaak, die in heel Italië bekend is, kan je olie kopen. “Vittorio Beltrami”, de “Capo” van deze familiezaak kent alle authentieke producenten van wijnen, kazen, olie, grappa uit Le Marche. Op het terras voor de familie-winkel kan je heerlijk lunchen of genieten van een proeverij met een heerlijk glas wijn. Een echte aanrader!













In het Italiaanse najaarszonnetje hebben we heerlijk over de markt geslenterd. Er is zoveel te zien. Men zit buiten te eten er er wordt ook overal buiten gekookt. Iedereen doet zijn best om zijn product aan de man te brengen.



Diverse kazen, wijn, en vele verschillende soorten olijfolie waren er te proeven. En ja...dat hebben we ook gedaan, zoals je ook op de huishoudbeurs doet. 
Het resultaat waren een paar flesjes heerlijke olijfolie en een aantal stukjes kaas. We waren zeer tevreden.




Diverse trattoria's en lokale cantina's hadden voor deze markt hun keuken naar buiten verplaatst. Hier werden de traditionele gerechten klaargemaakt, maar vooral veel pasta met heerlijke sausen. Overal hing een heerlijke geur en Jolein en ik kregen trek. We zochten een mooi plekje en namen een pasta al ragù, buiten gekookt. 













Bij ons thuis is deze saus een van de favorieten en dus zet ik deze pasta regelmatig op tafel. Meestal maak ik een hele grote pan vol, want deze saus is heel goed in te vriezen. Handig als je een keer wat minder tijd hebt om te koken. Dan zet je in een mum van tijd toch een heerlijk gerecht op tafel. Serveer de pasta met een frisse groene salade en je maaltijd is compleet.



Pasta al Ragu

Ingrediënten voor 6 personen:




Olijfolie
4 plakken pancetta
2 witte uien, fijn gesneden
4 wortels, fijn gesneden
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 tl gedroogde oregano
2 takjes verse rozemarijn
handje verse basilicum (inclusief steeltjes)
2 blaadjes laurier
snuf chili vlokken, naar smaak
600 gram gehakt (naar keuze)
250 ml witte wijn
250 ml melk
2 blikken tomaten, (elk 400 gram)
klein scheutje balsamico
zout & peper




Bereiding:
Zet een braadpan op het vuur met hierin een scheutje olijfolie. Snijd de pancetta in kleine stukken en fruit deze rustig aan tot ze lichtbruin zijn. Voeg de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij erbij, roer regelmatig en fruit aan tot de ui glazig begint te worden. Voeg de knoflook, oregano, rozemarijn, basilicum, laurier en chili vlokken erbij. Breng op smaak met zout en peper. Fruit aan tot de knoflook begint te geuren. Doe de gehakt erbij en bak bruin. Voeg de melk toe en laat ook dit helemaal inkoken. Blus het geheel af met de witte wijn, en laat het inkoken tot al het vocht is verdampt.

Nu kunnen de tomaten uit blik erbij. 
Laat voor minimaal een paar uur pruttelen op een laag vuur. Controleer af en toe of de pan niet droog kookt. Voeg er anders een beetje extra water aan toe. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg op het eind een scheutje goede kwaliteit balsamicoazijn eraan toe.


Zet een grote pan met gezouten water op het vuur, kook hierin de pasta naar keuze tot al dente. Giet af, voeg de saus toe aan de pasta en schep alles goed om. Serveer met Parmezaanse kaas.

Buon apetitto. 


Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie onder aan deze blog of via FB. 
Vind jij het leuk om mijn blog te lezen...meld je dan aan als volger van mijn blog.

vrijdag 10 november 2017

Wat vliegt daar nou?



Het was herfstvakantie. Mijn broer en zijn gezin hadden besloten om een paar dagen bij ons op Ca'Betania te komen logeren. Normaal gesproken moet hij van alles regelen vòòrdat hij op vakantie kan gaan. Maar sinds hij afgelopen voorjaar gestopt is met zijn boerderij is dat allemaal niet meer nodig. 












Nieuwe toekomst

Mijn broer, die het bedrijf van mijn ouders had overgenomen, heeft samen met zijn vrouw Mirjam en hun drie kinderen de keuze gemaakt om te stoppen met het boerenbedrijf. Ze dachten er al een aantal jaren over na, maar afgelopen winter viel het besluit. Er veranderde weer zoveel in de melkvee sector en daar hadden ze geen zin meer in. Het is vast en zeker geen makkelijke besluit geweest. Dus nu hebben we geen boer meer in de familie. Maar we krijgen er een piloot voor in de plaats. Mijn broer heeft samen met zijn gezin het roer drastisch omgegooid. 










Dronepiloot

Hij moest dus plannen maken voor een nieuwe toekomst. Het liefst in de agrarische sector. Zijn keus viel op iets helemaal nieuws en innovatiefs: drone-piloot. Afgelopen zomer heeft hij zijn vliegbrevet gehaald. Het is zijn de bedoeling om de drone te gebruiken in de precisielandbouw. Met een drone - die voorzien is van diverse sensoren- vliegt hij over de akkers en kan allerlei metingen doen en de boer hiermee adviseren. Hartstikke interessant en 'state of the art' techniek. 
Een prachtige uitdaging. 






Mijn familie kwam niet alleen voor een welverdiende vakantie. Berend had zijn drone meegenomen om opnames te maken van ons huis, het erf en ook van de omgeving. Iedere dag vloog hij met zijn vliegende camera over ons huis en door het dal. Het was prachtig weer om te vliegen en om opnames te maken. De lucht was de hele week strak blauw. Op een van onze uitjes naar Gola del Furlo heeft hij ook nog opnames gemaakt. Hij heeft veel beeldmateriaal voor ons opgenomen. Bram gaat er een video van monteren voor onze nieuwe website. 

Hierna alvast een sneak pre-view Het is een klein stukje ruwe film om jullie alvast een indruk te geven. Bram heeft het filmpje voorzien van zijn zelf gecomponeerde achtergrond geluid. Zijn grote hobby.  



Natuurlijk hebben we meer gedaan dan vliegen en filmen. Veel bijpraten en lekker eten met een goed glas wijn. In de keuken zorg ik voor een goede voorbereiding, want tijdens het eten ben ik er natuurlijk ook graag bij. Uiteraard helpt mijn gezin ook flink mee. Ik was weer goed voorbereid en met hier en daar wat hulp heb ook ik volop genoten van het familie bezoek bij mij in de keuken. Met zoveel interessante activiteiten heb ik niet zo veel tijd om te koken, maar wil ik toch een speciale maaltijd op tafel zetten. Daarom deze week een bijzondere ovenschotel die je van te voren klaar kan maken.


Ovenschotel met kip en spinazie

Ingrediënten voor 4 personen:
500 g kipfilet, in blokjes
700 g aardappels, in stukken
450 g spinazie (uit diepvries)
1 ui
200 g champignons, in plakjes
100 g geraspte kaas
250 g crème fraîche
paprikapoeder
peper en zout
olie of boter om te bakken


Bereiding:
Laat de spinazie ontdooien. Kook de aardappels in de magnetron of in een pan met water (ca 12 min) voor zodat ze beetgaar zijn. Verwarm de oven op 200 graden. Verhit de olie in een pan en voeg de kip toe. Bestrooi de kip met paprikapoeder, peper en zout.

Als de kip rondom aangebakken is, na ongeveer 5 minuten, voeg je de champignons en ui toe en bak 3 min mee. Laat de spinazie goed uitlekken en schep hem daarna door de kip en champignons. Bak de kip en groente al roerend nog een paar minuten zodat wat van het vocht kan verdampen. Schep daarna ook de aardappels er door. Roer de crème fraîche door het aardappel-kip mengsel.


Proef of er eventueel nog een beetje peper of zout doorheen mag. Doe alles in een ovenschaal en bestrooi royaal met de kaas. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten totdat de kaas mooi gesmolten is, zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan voor een krokant korstje.


Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie en meld je aan als volger van mijn blog.

Buon apetitto.

vrijdag 3 november 2017

Griezelen


Halloween is een bijzonder feest. Het is van origine een Keltisch oogstfeest en is overgewaaid vanuit Engeland naar de rest van de wereld. De Kelten vierden op 31 oktober het einde van het oogstseizoen. Met de oogst in de schuur en het vee op stal was het tijd voor een feest. Geen slecht idee lijkt me.

Ook geloofden de Kelten dat het voor de zielen van hun voorouders mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om hun voorouders te eren werden grote feestmalen gegeven. Maar met deze zielen kwamen helaas ook de demonen. 
Om zich te beschermen tegen deze wezens werden grote vreugdevuren aangestoken en men verkleedde zich. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat men zich verkleed met Halloween.

















Voor mij markeert Halloween ook het einde van een oogstseizoen, maar ook het begin van de herfst. Ook bij ons op de agriturismo is de oogst binnen en het gasten seizoen is voorbij. Wij doen nu weer andere dingen, zoals dagelijks een lange wandeling met Boris, iets waar we samen erg van genieten. De natuur in de heuvels rond ons huis kleurt prachtig. Zoveel verschillende tinten geel, rood, bruin en oranje kleuren de bomen en kondigen de herfst aan. Al deze mooie kleuren komen terug in het gerecht van vandaag.






De pompoen is onlosmakelijk met Halloween verbonden. We versieren ons huis en daarin kan deze prachtige vrucht met een kaarsje erin niet ontbreken. Je kan er leuke figuren en griezelige koppen van maken. Pompoenen zijn er in diverse soorten, vormen en kleuren. En als je ze tòch gaat uithollen kun je van het vruchtvlees heerlijke gerechten maken. Vaak wordt er van het vruchtvlees pompoen-soep gemaakt. Heel lekker hoor, maar er is zoveel meer mogelijk. Lekker roosteren of grillen en dan verwerken in een risotto. Ik heb ook al gnocchi gemaakt met pompoen. Super lekker. Misschien deel ik dit recept nog wel eens via deze blog. Maar deze keer heb ik gekozen voor een stamppot, want het seizoen voor de stampotten is weer aangebroken. Een stamppot eten is misschien wel niet écht Italiaans, maar deze is zo lekker dat ik het recept graag met jullie wil delen.


Pittige pompoenstamppot met gehakt.



Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg kruimige aardappels
1 stevige hokkaido pompoen 
(ca. 750 gr. vruchtvlees)
zout 
3 teentjes knoflook
5 el olijfolie
300 g rundergehakt
1-2 el sambal
1 tl korianderzaad
1-2 el zoute ketjap
50 ml melk



Bereiding:
Schil de aardappels , was en halveer ze. Maak de pompoen schoon en halveer hem. Verwijder de kern met de pitten. Snijd 2/3 van de pompoen in grove stukken. Breng de aardappels met de pompoen in een pan met een beetje zout aan de kook. Kook ze gaar in ca. 25 minuten.
Snijd de overige pompoen in dunne partjes. Pel en snipper de knoflook. Verhit 3 el olie en een wok en roerbak er de pompoenpartjes in en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg 1-2 el sambal en het korianderzaad toe en roerbak kort mee. Breng op smaak met 1-2 el ketjap.
Verhit de melk tot lauwwarm. Stamp de aardappelen en pompoen fijn met 2 el olie en de warme melk. Breng eventueel op smaak met extra sambal en/of ketjap. 
Schep de stamppot over warme borden en verdeel de pittige pompoen met gehakt eroverheen.



Ga jij aan de slag met dit recept? Dan vind ik het leuk als je mij dit laat weten via een reactie en meld je aan als volger van mijn blog.
Buon apetitto.

vrijdag 27 oktober 2017

Het is me gelukt!


Af en toe laten onze gasten een mooi boek of een aantal tijdschriften achter in de biblioteca da Ca'Betania. Heerlijk vind ik dat. Nieuw leesvoer voor onze toekomstige gasten, maar ook voor mij. Vooral de tijdschriften met lekkere recepten vind ik prachtig. Daar ben ik dol op en ik ben er dagen zoet mee. Altijd op zoek naar nieuwe recepten en ideeën. En zo ben ik vaak in de keuken aan het experimenteren met al deze nieuwe ideeën. 


Ik bak al jaren zelf brood, kruidkoek, koekjes, en taarten, maar ik kan nog heel veel leren. Mijn baksels smaken prima.  Vooral mijn kruidkoek is hier favoriet. Soms neem ik er een mee naar één van onze buurtjes, want die zijn er dol op. Maar de echte boerencake, van binnen smeuïg en luchtig en met een goudbruin randje, dat was me nog nooit goed gelukt. De smaak is meestal wel goed, maar de vorm laat te wensen over. Altijd ingezakt. Mijn grootste afnemers vinden dat geen bezwaar. Mislukte en ingezakte cake is volgens mijn huisgenoten de lekkerste cake. 













Maar ik wil zo'n misbaksel natuurlijk niet aan mijn gasten presenteren. In een van de tijdschriften kwam ik een recept voor de perfecte boerencake tegen. Dus ging ik gisteren met dit nieuwe recept aan de slag.












Er stond een aantal super goeie tips bij en die hebben gewerkt. Wat een heerlijke en perfect gevormde boerencake is het geworden. Belangrijkste is dat alles op kamertemperatuur moet zijn en dat je de eieren zelfs een beetje moet voorverwarmen boven warm water uit de kraan. Oh ja, en er gaat een klein beetje yoghurt in. Echt een aanrader!



Recept: Boerencake

Ingrediënten voor 1 cake:
200 gr fijne kristalsuiker
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
4 eieren
Geraspte schil van een citroen
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
40 gr volle yoghurt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160). Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten.

Doe de eieren dan in een andere beslagkom en vul een pannetje met heet water uit de kraan. Zet je kom met eieren erboven en klop met een garde voor een minuut of 3 tot de eieren licht zijn verwarmd. Zet het niet op het vuur!

Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Als het goed is, moet het beslag nu niet gaan schiften, omdat je de eieren hebt verwarmd. En dat zorgt straks voor een beter resultaat.

Meng de bloem met bakpoeder en zeef het boven het botermengsel. Mix dit er goed door en mix tenslotte de yoghurt erdoor. Je krijgt een dik en romig beslag. 

Vet je cakevorm in met een mengsel van 1 tl zachte roomboter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem (dit mengsel is echt perfect, zo krijg je je cake er straks makkelijk uit). Schep het beslag erin en strijk deze glad.

Bak in het midden van de oven voor een uur en controleer of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Zit er nog beslag op, zet hem dan nog 5 minuten terug en controleer daarna opnieuw. Is hij gaar, zet deze dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake daarna op het rooster en laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt. Mijn gezinsleden konden niet zo lang wachten, en de boerencake werd aangesneden terwijl deze nog warm was.

Ottimo delizioso!


Niet met volle mond praten en Buon apettito.