vrijdag 8 april 2016

Een periode van verbouwen


Stoere dames op de steiger!
Samen met behulp van 3 bouwvakkers zijn we in januari 2014 begonnen aan de verbouwing en restauratie klus. Soms werd er wel op 3 plekken tegelijk gewerkt. In huis, buiten en in de appartementen waren we met verschillende bouwactiviteiten bezig. Er moest veel werk worden verzet en de tijd was beperkt. Onze eerste gasten hadden geboekt voor juni.


Vooral in het begin hadden we last van een taalbarrière. Denk je dat je een aardig woordje Italiaans spreekt, praten ze hier "Mercatellees". Een dialect dat niet lijkt op het Italiaans. Voor beide partijen was het soms moeilijk om dingen duidelijk te maken. We snapten er soms helemaal niets van. Met handen en voeten probeerden we duidelijk te maken hoe we het graag wilden hebben. 
Maar we leerden snel bij en zo leerden we de bouwvakkers ook ons dialect. Als ze vroegen om een "pinze" kregen ze van Bert een "knieptange". Wanneer ik dan de koffie had ingeschonken en ze kwamen niet direct riep ik: "Koffie...en rap een beetie". En tot op de dag van vandaag roepen ze dat nog steeds.    
            














En zo waren we o.a. bezig om de muur schoon te maken en opnieuw in te voegen. De gehele afvoer moest vernieuwd worden, net als de verwarming in ons privé gedeelte. Maar voordat de nieuwe palletkachel geplaatst kon worden moest eerst de ingang naar de verwarmingshok vergroot worden. Van het een kwam het ander.

















We hebben een nieuw terras aangelegd bij de pizza oven. Je kunt daar nu heerlijk genieten van de ochtendzon.









Het vervelendste klusje van alles vond ik het zandstralen van de muren. Wat geeft dat een enorme hoop stof. We hadden alle ramen, zowel de binnen- als de buitenkant, met plastic dicht geplakt. Maar het zand wat ze voor het stralen gebruiken is zo fijn, dat kruipt overal doorheen. Voor mijn gevoel zat het overal, zelfs tussen onze kleding in de kast. En nou vind ik schoonmaken helemaal niet zo vervelend, maar toen was ik er wel even klaar mee. Maar het resultaat is fantastisch.






En dan is het nu tijd voor iets lekkers:

Tiramisu

Het bekendste Italiaanse nagerecht is misschien wel de tiramisu. Dit dessert is een echte klassieker. Er is dan ook bijna niemand die de smaakcombinatie van mascarpone, koffie, eieren, suiker en likeur kan weerstaan. Over de betekenis van de naam van dit gerecht zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen betekent tiramisu “pep me op”. Omdat dit dessert wordt overgoten met koffie zou het namelijk een verkwikkende werking hebben. Door de hoeveelheid eieren die erin zijn verwerkt, zou het toetje een potentieverhogende werking hebben. Wat de waarheid ook is, over één ding is iedereen  het eens: er bestaat nauwelijks een verleidelijker nagerecht dan een romige tiramisu.
  

Mijn zoon zegt altijd: “Mam, dit is geen toetje! Hier is aandacht aan besteed en dan noem je het een dessert”.

Ingrediënten voor ruim 10 pers:

± 200 gr. lange vingers
1 l sterke koffie 
6 blaadjes gelatine
250 gr. mascarpone 
250 gr. slagroom 
5 verse eierdooiers 
125 gr. poedersuiker 
2 el koffielikeur (dit kan weggelaten worden)
cakeblik van 26 cm

Bekleed het cakeblik met plasticfolie. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en leg ze mooi naast elkaar op de bodem van het cakeblik (de overgebleven lange vingers worden later gebruikt). Week de gelatine in een kommetje koud water. Klop de slagroom tot yoghurt dikte en roer er de Mascarpone door. Klop de eierdooiers met de suiker schuimig. Knijp de gelatine uit en los op in twee eetlepels warme koffie, roer de koffielikeur erdoor. Schep nu luchtig door het eimengsel en schep vervolgens de Mascarpone-slagroom er luchtig doorheen. Vul het cakeblik voor de helft met het Mascarpone-mengsel, leg daarop een laag in koffie gedoopte lange vingers en vervolgens de rest van de Mascarpone. Dek af met een laag in koffie gedoopte lange vingers. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.







                                                                                                                                   

Dit dessert kan prima een dag van te voren bereid worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten