vrijdag 22 april 2016

Weekendje Nederland

Vandaag geen verhaal of recept uit de keuken van Agriturismo Ca'Betania. Ik zit op dit moment in de keuken van mijn lieve moeder in Pesse. We vieren vandaag haar 80 ste verjaardag. Natuurlijk wil ik daar graag bij zijn en ben daarom samen met Jolein een weekend in Nederland.
Samen bakken we een appeltaart.




Appeltaart

Taartdeeg:

500 gr. bloem
18 gr. bakpoeder
200 gr. suiker
1 snufje zout
200 gr. boter op kamertemperatuur
geraspte schil van 1 (biologische)citroen
4 eieren: 2 hele eieren & 2 eidooiers

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Strooi de bloem op een werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg bakpoeder, suiker, zout, boter (in kleine stukjes) en geraspte citroenschil toe. Kneed met de handen tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Voeg dan de eieren en eidooiers toe. Meng het deeg voorzichtig met de handen, net voldoende om alle ingrediënten te vermengen. Kneed het deeg niet te lang anders wordt het te stevig.

Mijn geheim: Kneden met de handen! Als je een keukenmachine gebruikt wordt het deeg te lang bewerkt en wordt het te stevig!

Dek het deeg af met cellofaan en leg het minimaal een uur in de koelkast om te rusten. Ik maak mijn taartdeeg vaak een dag van te voren, dit komt de smaak ten goede.

De vulling:

3 appels
50 gr. pijnboompitjes
50 gr. krenten of rozijnen
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
50 gr. suiker
20 gr. fijngehakte hazelnoten
20 gr. stukjes chocolade
1 tl kaneel
boter om de bakvorm in te vetten
10 lange vingers

Appels schillen, klokhuis verwijderen en in dunne partjes snijden. Doe alle ingrediënten, behalve de lange vingers en de boter, in een mengkom. Zet de schaal voor een uur in de koelkast, zodat de appels de sappen van de overige ingrediënten kunnen opnemen.
Verwarm de oven voor op 175° graden.  Strooi bloem op het werkvlak. Rol het taartdeeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Vet de bodem van de taartvorm (28 cm) in en strooi er een beetje bloem over. Schud overtollige bloem eruit. Zo zal je appeltaart makkelijk te verwijderen zijn. Ook kun je bakpapier op de bodem leggen, heeft het zelfde resultaat. Leg een derde van het taartdeeg in de vorm en zorg ervoor dat de hele bodem en zijkant bedekt is. Snijd het overtollige deeg met een mes af langs de bovenrand van de vorm. Verkruimel de lange vingers op het deeg in de vorm voordat je de vulling uit de mengkom erin doet.

Mijn geheim: De lange vingers absorberen het sap van de vulling zodat de korst lekker knapperig wordt!

Doe de vulling in de taartvorm. Rol de rest van het taartdeeg uit en snijd het in lange repen. Leg de repen op de taartvulling.
Zet de taart 45 minuten in de oven tot hij goudbruin is.






Serveer de taart bij een lekker kopje cappuccino. Het is ook heerlijk met een bolletje vanille ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten