vrijdag 24 maart 2017

Primavera!


"Ga jij het in je blog van deze week over de lente hebben?" vroegen mijn huisgenoten aan mij. Natuurlijk! Iedereen heeft het toch over de lente. Het is het gesprek van de dag. En zo te merken, wordt iedereen ook heel, heel blij van al die typisch lente dingen.
Je weet dat het lente is, als je 's morgens wakker wordt en de vogels hoort fluiten. De bloesem en knoppen in de bomen verschijnen en de narcissen, sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloemen gaan bloeien.















We hadden een flinke winterperiode in januari met strenge vorst en heel veel sneeuw. Februari ging gepaard met veel regen. Maar in maart is het lente geworden met veel zon en lekkere temperaturen. Zo, wat was ik daar aan toe zeg. 




Je merkt dat de dagen weer langer worden en we kunnen lekker veel buiten zijn. Ik kan de winterjassen en sneeuwschoenen nu wel opruimen. Het is heerlijk en we genieten van de eerste warme voorjaarsdagen van het jaar. En niet allen met een kopje cappuccino op het terras, maar ook door te werken in de tuin. Heerlijk de geur van omgewoelde grond. We hebben uien, knoflook, tuinbonen en erwten al gezet. En ook de fruitbomen staan volop in bloei. Prachtig. Geen nachtvorsten gehad, dus dat beloofd een heel wat.





Ook Boris geniet van het mooie weer, hij vindt het heerlijk buiten in het zonnetje. 





Bij de eerste lentedagen hoort een mooi en lekker voorjaarsgerecht. Ik heb deze week gekozen om iets met asperges te doen. Asperges horen bij het voorjaar. 
In Nederland wordt de witte asperge het meest gegeten. Daarentegen zie je in ItaliĆ« de groene asperge veel meer. Ze groeien zelfs in het wild. Afgelopen dinsdag ben ik met mijn wandelvriendin bij het dorpje Peglio de heuvels in gelopen om ze  zoeken. Maar het was nog iets te vroeg. In onze tuin zijn ze wel al groot genoeg om voorzichtig te oogsten. Asperge recepten, met smaakvolle groene asperges, komen veel voor in de Italiaanse keuken. 


Aangezien het asperge seizoen maar kort duurt, heb je dus weinig tijd om je favoriete asperge recept klaar te maken.

Drie jaar geleden heb ik in onze tuin zelf asperges gezaaid en uitgeplant. Dit jaar kan ik voor het eerst asperges uit eigen tuin oogsten. Zelfs rauw zijn ze lekker.


Ik heb deze week gekozen voor een asperge risotto want de unieke smaak van asperges gaat perfect samen met de romige smaak van de risotto en die heerlijke gesmolten Parmezaanse kaas.

Risotto met asperges en room


Ingrediƫnten voor 4 personen:

400 g risotto 
boter
1 ui
500 g asperges
200 ml Italiaanse droge witte wijn
1 lt groentebouillon
peper & zout
een flinke hand Parmezaanse kaas
100 ml room


De voorbereiding voor dit recept bestaat uit een paar handelingen. Verwijder de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de houtige onderkant van de asperges en bewaar deze om een bouillon van te koken. Snijd de toppen van de asperges en daarna het resterende gedeelte in stukken van een centimeter. Verwarm de bouillon en schaaf de Parmezaanse kaas alvast.

Bereiding:

Gebruik een pan met dikke bodem en smelt hier een flinke klont boter in. Zodra de boter is gesmolten, doe je de ui en de stukken asperge in de pan. Bak de ui en de asperge ongeveer 2 tot 3 minuten. 

Daarna doe je ook de risotto in de pan. Bak de risotto mee en laat de korreltjes goed het vocht opnemen wat al in de pan zit. Je zult merken dat het middelste puntje geleidelijk zichtbaar wordt. Zodra dit het geval is, blus je de inhoud van de pan af met de witte wijn. Laat de wijn inkoken en schep daarna de eerste soeplepel bouillon in de pan. Laat de risotto de bouillon volledig opnemen voordat je de volgende toevoegt. Zorg ervoor dat je regelmatig de risotto roert. Dit zorgt ervoor dat de risotto heerlijk romig wordt.
Je moet de risotto vooral niet in 1 keer proberen gaar te koken, want de risotto gaart nog steeds verder en hiermee loop je het risico dat je geen risotto krijgt, maar rijstepap. 
Als de risotto bijna gaar is doe je nog een halve eetlepel bouillon in de pan en stop dan met het toevoegen van extra vocht. Roer de kaas door de risotto met nog een klontje boter. Voeg dan als laatste de aspergepunten en de room toe. Proef de risotto en breng op smaak met zout en peper.


Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten