vrijdag 7 juli 2017

Zijn we in de Betuwe of op Ca'Betania?


Bloesemtijd


Na de wintermaanden warmt het hier in het vroege voorjaar vrij snel op en in april is er een explosie van bloemen en bloesem. Zowel in het wild, als bij ons in de tuin en boomgaard. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem en de abrikozen, gevolgd door de kersen en kweeperen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de appelbomen roze van de appelbloesem.
Op deze manier hebben we van de fruitbomen op ons erf veel plezier. In het voorjaar geven ze prachtige bloesem en vanaf de vroege zomer kunnen we volop vruchten plukken tot ver in het najaar. 







Glooiende heuvels

Maar ook de glooiende heuvels in ons dal zien er in het voorjaar uit als een bloementapijt. Veel wilde kersenbomen staan in het vroege voorjaar in bloei. Rij je of wandel je in onze omgeving dan zie je bij elke bocht een nieuw bloementapijt om je over te verwonderen. Trek je wandelschoenen aan, ontdek per fiets de prachtig bloeiende heuvels of huur een Vespa om op ontdekking te gaan. Doordat het bij ons vaak een paar graden warmer is, bloeit de bloesem er eerder. 


Fruit te over

Op ons erf staan heel veel verschillende soorten fruitbomen. We hebben meerder soorten kersenbomen, perenbomen, verschillende pruimenbomen, appelbomen en wal- & hazelnotenbomen. Er staat een kaki boom, een oude abrikozenboom en een zeer productieve oude kweeperenboom. Tenslotte wordt de boomgaard gecompleteerd met een olijvenboom, een moerbeiboom en natuurlijk een aantal vijgenbomen. Dit jaar hangen ze allemaal vol! En dan hebben we ook nog een aantal bessenstruiken, frambozenstruiken en wijnranken die ook bijna bezwijken onder het fruit. Alleen de aardbeienplanten waren een beetje zuinig dit jaar.


De oogst

De oogst is dit jaar enorm. De bloesem is de vorst ontsprongen en door de warme lente is er dit jaar heel veel fruit...veel te veel voor ons. En dus ben ik regelmatig met een mand vol fruit bij onze buurtjes op de koffie geweest. 
Dit voorjaar zei ik nog als alle bloesem fruit mag worden...dan komt het wel goed. Nou had ik het maar niet gezegd want wat een fruit...niet op te krijgen.



















Jam en zo...

Van al het fruit laten we natuurlijk onze gasten meegenieten. We serveren vers fruit bij het ontbijt en we maken heel veel jam, vruchtensappen, chutney en likeur. Het fruit van ons eigen erf is meestal veel zoeter en dus heb je ook veel minder suiker nodig om het op smaak te brengen. De echte fruitsmaak komt dus veel beter tot zijn recht. 














Heel Ca'Betania bakt

Omdat er zoveel fruit voor handen is sta ik regelmatig in de keuken van Ca'Betania om weer een heerlijke vruchtentaart, crostata's of pavlova's voor onze gasten te bakken. Natuurlijk nemen we zelf ook regelmatig een puntje bij de koffie. Ook Jolein en Bram bakken vaak mee. En nu ze allebei op een camping vakantiewerk doen, trakteren ze hun collega's zo nu en dan op een heerlijke eigengemaakte ommekeer taart. 

Recept: Ommekeer taart met vers fruit


Ingrediënten voor de vulling:
60 g boter
185 g rietsuiker
400 g fruit naar keuze

Ingrediënten voor de bodem:
235 g bloem
2 tl bakpoeder
iets zout
125 g boter
2 eieren
125 ml melk

Bereiding:
Maak eerst de vulling. Smelt de boter en voeg de bruine suiker toe. Roer tot de suiker helemaal is opgelost. Doe de opgeloste suiker in een taartvorm en leg het fruit er boven op. 
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng voor de deegbodem de bloem, het bakpoeder en zout in een mengkom. Splits de eieren. Klop de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. voeg een voor een de eierdooiers toe. Schep nu het bloemmengsel en de melk er afwisselend in 3 rondes met een spatel door. Klop de eiwitten stijf en schep het door het deeg. Verdeel het deeg over het fruit en bak de taart in 55 à 60 minuten gaar. 
Neem de taart uit de oven en laat hem 15 minuten staan. Maak de taart van de randen los en keer hem dan om op een plank of een schaal.


Buon apetitto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten